Book review, movie criticism

Sunday, November 18, 2018

Kristian Zübert, Lammbock (2001)


Kristian Zübert, Lammbock (2001)


  Έχω ένα αρχείο για γερμανικές κωμωδίες στο οποίο ξεκινάω ως εξής:
  «Με αφορμή τον «Tony Erdman», που σαν κωμωδία μου φάνηκε σαχλή αλλά σαν drama τη βρήκα πολύ καλή, και αναρωτώμενος αν οι γερμανοί έχουν χιούμορ, βρήκα στο διαδίκτυο ένα σύνδεσμο με τις δέκα καλύτερες γερμανικές κωμωδίες. Βρήκα τις πέντε, και γράφω δυο λόγια γι’ αυτές».
  Στη συνέχεια βέβαια βρήκα και άλλες. Τώρα βρήκα δυο ακόμη του Κρίστιαν Τσίμπερτ (εν τάξει, κάτι μεταξύ ι και υ) και είπα να τις δω.
  Τους γερμανούς τους θεωρώ αγέλαστους, δεν μπορεί να έχει χιούμορ ένας λαός που γέννησε ένα Χίτλερ (εν τάξει, γέννησε και ένα Μαρξ, και επειδή μπορεί να μου πείτε ότι αυτός είναι εβραίος να σας θυμίσω τον Ένγκελς). Όμως δεν ξέρω να έχουν αναδείξει κανένα κωμωδιογράφο αντίστοιχο του Σαίξπηρ, του Μολιέρου και του Γκολντόνι. Ούτε έχουν τον δικό τους Τσάρλι Τσάπλιν, Μάρκο Φερέρι, Αλμοδόβαρ, Γούντι Άλεν και Μελ Μπρουξ.
  Οι ιταλοί έχουν πληθωρικό, μεσογειακό χιούμορ, οι γάλλοι πιο συγκρατημένο και οι εγγλέζοι σοφιστικέ. Οι γερμανοί, μου φαίνεται, έχουν κάτι ενδιάμεσο.
  Δεν ξεκαρδίστηκα στα γέλια, αλλά μου άρεσε η κωμωδία του Τσίμπερτ.
  Προσχηματική η πλοκή, για να μας δείξει ο σκηνοθέτης διάφορες τυπικές καταστάσεις και τυπικές συζητήσεις μεταξύ νεαρών εικοσάρηδων. Απολαυστική ήταν η σκηνή που ο ήρωάς μας τρύπωσε στο κρεβάτι όπου κοιμόταν η κοπέλα, και την πήρε πλαγιαστά. Αυτή έκανε την πάπια, δηλαδή την κοιμισμένη. Είχε μόλις τελειώσει όταν κατάλαβε το λάθος του και το έβαλε έντρομος στα πόδια: δεν ήταν η κοπέλα που νόμιζε.
  Και η πλοκή;
  Οι δυο φίλοι εμπορεύονται ναρκωτικά. Έχουν μια μικρή φυτεία με κάνναβη μέσα στο δάσος. Φτειάχνουν διάφορα προϊόντα μ’ αυτήν και τα εμπορεύονται καμουφλάροντάς τα μέσα σε πίτσες. Ο ένας τους έχει την πιτσαρία, ενώ ο άλλος είναι φοιτητής νομικής. Ο πατέρας του είναι δικαστής και πρόσφατα έριξε μια γερή ποινή σε έναν έμπορο ναρκωτικών. Φυσικά όταν τους μυριστεί η δίωξη και την έχουν άσκημα (αυτόν που τους συνέλαβε τον έχουν κλεισμένο στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου τους) ο πατέρας του, χάρη στη γνωριμία του με έναν υψηλά ιστάμενο της δίωξης ναρκωτικών, θα τους ξεμπλέξει. Όχι δηλαδή, για να μην νομίζετε ότι μόνο στην Ελλάδα γίνονται αυτά.
  Είπα, δεν ξεκαρδίστηκα, αλλά μου άρεσε πολύ αυτή η κωμωδία.      

No comments: