Book review, movie criticism

Thursday, November 15, 2018

Yasujiro Ozu, 7.That night’s wife (Sono yo no tsuma, 1930)


Yasujiro Ozu, 7.That night’s wife (Sono yo no tsuma, 1930)


  Στην ταινία αυτή δεν έχουμε γκάγκστερ, αλλά ένα πατέρα που ληστεύει για να εξοικονομήσει τα χρήματα που χρειάζονται για να πληρώσει το γιατρό που κουράρει την άρρωστη κορούλα του. Όμως ο αστυνομικός θα τον εντοπίσει, θα τον παρακολουθήσει, και θα μπει στο σπίτι του. Αλλά ο άντρας έχει κρυφτεί πίσω από την κουρτίνα, ενώ η γυναίκα έχει κρύψει το μπιστόλι του κάτω από την κουβέρτα του παιδιού. Θα τον ανακαλύψει όμως. Τον καλεί να παραδοθεί, απειλώντας τον με το μπιστόλι του. Όμως ο γυναίκα παίρνει το πιστόλι του άντρα της και απειλεί τον αστυνομικό. Του παίρνει το πιστόλι. Πρέπει να περιμένουν τον γιατρό.
  Ο άντρας της αποκοιμιέται πάνω στο προσκεφάλι της κόρης του. Σε λίγο αποκοιμιέται και αυτή. Ο αστυνομικός βρίσκει ευκαιρία και της παίρνει τα πιστόλια.
  Σε λίγο έρχεται ο γιατρός. Η κόρη τους έχει περάσει την κρίσιμη φάση, έχει σωθεί. Φεύγει. Ο αστυνομικός φαίνεται να έχει αποκοιμηθεί. Η γυναίκα παροτρύνει τον άντρα της να το σκάσει γρήγορα. Τον συνοδεύει μέχρι την πόρτα. Γυρνώντας βλέπει τον αστυνομικό όρθιο. Της λέει ότι υποκρινόταν τον κοιμισμένο για να δώσει στον άντρα της την ευκαιρία να το σκάσει. Ανοίγοντας όμως την πόρτα για να φύγει τον βλέπουν απέξω. Δεν θέλει να δραπετεύσει, θέλει να πληρώσει για την πράξη του ώστε να επιστρέψει καθαρός στην κόρη του.
  Πολύ συγκινητική ταινία, που δείχνει την ανθρωπιά του αστυνομικού, αλλά και την αγάπη του γονιού που μπορεί να φτάσει μέχρι το έγκλημα για το παιδί του.
  Και αυτή η ταινία υπάρχει στο youtube με ιταλικούς υπότιτλους.
  Η προηγούμενη ανάρτησή μας ήταν για την ταινία «I failed in the exams, but».

No comments: