Book review, movie criticism

Tuesday, November 6, 2018

László Nemes, Son of Saul (2015)




  Εξαιρετική πολυβραβευμένη ταινία, η πρώτη του Νέμες, ο οποίος μέχρι τότε εργαζόταν ως βοηθός σκηνοθέτη.
  Η πλοκή διαδραματίζεται στο Άουσβιτς. Οι Γερμανοί, μας πληροφορεί η ταινία, επέλεγαν από τους κρατούμενους μια ομάδα διαχειριστών με αρμοδιότητες εποπτείας πάνω στους υπόλοιπους κρατούμενους. Σκληρή δουλειά, ξέφευγαν προσωρινά από τον θάλαμο των αερίων, όμως μετά από κάποιους μήνες τους εκτελούσαν κι αυτούς.
  Ένας από τους κρατούμενους που είχαν κλεισθεί στο θάλαμο των αερίων, ένα νεαρό παιδί, ανέπνεε ακόμη όταν έβγαζαν έξω τα πτώματα. Φυσικά δεν υπήρχε ελπίδα να επιβιώσει. Ο Σαούλ έβαλε ως στόχο να δώσει στο πτώμα του μια κανονική ταφή. Έπρεπε να βρει ένα ραβίνο, να δραπετεύσουν και να το πάρει μαζί του.
  Όλη η πλοκή στηρίζεται στις προσπάθειές του, κάθε άλλο παρά εύκολες, κατά τη διάρκεια των οποίων βλέπουμε τα φρικιαστικά που συνέβαιναν στο στρατόπεδο. Τελικά θα τα καταφέρει να το σκάσει μαζί με μια άλλη ομάδα κρατουμένων. Όμως ο ραβίνος που πήρε μαζί του είναι ψευτοραβίνος, δεν ξέρει τις προσευχές που πρέπει να πει για το παιδί. Εξάλλου δεν προλαβαίνουν να ανοίξουν τον λάκκο για να τον θάψουν (το έχει μέσα σε ένα σακί), οι Γερμανοί βρίσκονται στο κατόπιν τους. Διασχίζουν το ποτάμι. Το πτώμα παρασύρεται από τα νερά. Καταφεύγουν σε μια καλύβα. Όμως οι Γερμανοί τους εντοπίζουν. Εμείς ακούμε μόνο τους πυροβολισμούς.
  Η κάμερα του Νέμες παρακολουθεί σε μεγάλα πλάνα τον Σαούλ να διασχίζει τους σκοτεινούς διαδρόμους του στρατοπέδου εντείνοντας το σασπένς, αφού δίνουν την αίσθηση ότι παρακολουθούμε αδιάλειπτα τις προσπάθειες του Σαούλ, χωρίς αφηγηματικά κενά. Να ευχαριστήσω τον φίλο μου τον Μάκη τον Μωραΐτη που μου συνέστησε να τη δω.  

No comments: