Book review, movie criticism

Friday, November 9, 2018

Kenji Mizoguchi, Tokyo March (東京行進曲 Tōkyō kōshin-kyoku 1929)




Kenji Mizoguchi,  Tokyo March 2 (東京行進曲 Tōkyō kōshin-kyoku 1929)

  Μετά το «Τραγούδι της πατρίδας» σειρά έχει η «Πορεία του Τόκιο».
  Η «Πορεία στο Τόκιο» είναι μια ρομαντική κωμωδία που θυμίζει τις κωμωδίες της Κρητικής Αναγέννησης.
  Ο πατέρας είναι τσιμπημένος άγρια με την Orie, μια γκέισα που μόλις πρόσφατα ακολούθησε το επάγγελμα όταν απολύθηκε από το εργοστάσιο όπου δούλευε, κατ’ απαίτηση, ή ίσως κατά παράκληση, των θείων της με τους οποίους ζούσε, καθώς ήταν ορφανή. Αυτή βέβαια αντικρούει τις προτάσεις του. Όμως ο Yoshiki, o γιος του, είναι ερωτευμένος μαζί της και θέλει να την παντρευτεί. Ο πατέρας αρνείται. Σαν γόνος πλούσιας οικογένειας δεν είναι δυνατόν να παντρευτεί μια γκέισα. Και ο ίδιος δεν παντρεύτηκε μια γκέισα, παρόλο που ήταν ερωτευμένος μαζί της. Όμως στο μενταγιόν που κρατάει η Orie, κληρονομιά από τη μητέρα της, αναγνωρίζει την γκέισα που αγαπούσε, και που την παράτησε όταν αυτή έμεινε έγκυος. Είναι λοιπόν η κόρη του.
  Βλέπουμε μια τρυφερή σκηνή ανάμεσα σε πατέρα και κόρη. Ο γιος όμως δεν μπορεί να το χωνέψει που δεν μπορεί να παντρευτεί την κοπέλα που αγαπά, μια και είναι αδελφή του.
  Όμως και ο φίλος του o Sakuma, με τον οποίο την γνώρισαν ταυτόχρονα, είναι ερωτευμένος μαζί της. Αυτός μπορεί να την παντρευτεί.
  Θα δούμε το γάμο τους. Και ο Yoshiki θα φύγει στο εξωτερικό για λίγο διάστημα, μέχρι να χωνέψει την αναποδιά της τύχης που τον βρήκε. Το ζευγάρι τον κατευοδώνει στο πλοίο με το οποίο θα ταξιδέψει.  
  Μπορείτε να δείτε την ταινία στο youtube με αγγλικούς υπότιτλους.

No comments: