Book review, movie criticism

Wednesday, November 7, 2018

Steno, Le avventure di Giacomo Casanova (1955)




  Όπως όλοι μας ήξερα για τον Καζανόβα, όμως μόνο ότι ήταν μεγάλος καρδιοκατακτητής. Τώρα με την ευκαιρία που είδα την ταινία του Στένο «Οι περιπέτειες του Τζιάκομο Καζανόβα» διάβασα ένα σύντομο βιογραφικό του στη βικιπαίδεια.
  Δεν είναι αλήθεια όλα όσα γράφει στα απομνημονεύματά του για τις τόσες κατακτήσεις του, μας λέει η βικιπαίδεια. Και επειδή οι κατακτήσεις που βλέπω στην ταινία, που είναι κωμωδία, φαντάζουν ολότελα απίθανες, αμφιβάλω αν βρίσκονται στα απομνημονεύματά του, τουλάχιστον όπως τις βλέπουμε σ’ αυτή. Ιδιαίτερα το επεισόδιο που ξελόγιασε τη νιόπαντρη Μαρίνα Βλαντί βάζοντας τον υπηρέτη του να παριστάνει τον υπνοβάτη για να απομακρύνει τον άντρα της, και μάλιστα την πρώτη νύχτα του γάμου τους, μου φαίνεται των απιθάνων απίθανο. Πάντως τον βλέπουμε να μη φοβάται να ρισκάρει προκειμένου να κατακτήσει μια γυναίκα, πράγμα που τον οδήγησε κάποιες φορές στη φυλακή.
  Μετά από μια τέτοια παράτολμη κατάκτηση τον βλέπουμε πράγματι στη φυλακή. Οι φρουροί του διαβάζουν τα γαργαλιστικά απομνημονεύματά του, και όλη η ταινία δεν είναι παρά μια αναδρομή στις περιπέτειές του.
  Απολαυστικότατη, μου άρεσε πάρα πολύ.
  Επειδή θα βαρεθείτε να διαβάσετε το βιογραφικό του θα αναφέρω μόνο ότι, εκτός από τα βιβλία που έγραψε από τα οποία βέβαια ξεχωρίζουν τα απομνημονεύματά του, έκανε και μια έμμετρη μετάφραση της «Ιλιάδας».


No comments: