Book review, movie criticism

Thursday, November 1, 2018

Jia Zhang-ke (贾樟柯), Οι στάχτες μιας αγάπης (Ash is purest white, 江湖儿女, 2018)


Jia Zhang-ke (贾樟), Οι στάχτες μιας αγάπης (Ash is purest white, 江湖儿女, 2018)


  Από σήμερα στους κινηματογράφους.
  Έχω δει πακέτο τον Τζια Τζανγκ Κε, δηλαδή όλες του τις ταινίες. Ξαναδιάβασα τη συνολική ανάρτηση που έκανα γι’ αυτές πριν ξεκινήσω να γράφω για τις «Στάχτες μιας αγάπης», για να δω κατά πόσο ο κινέζος σκηνοθέτης εμμένει στις θεματικές και στο ύφος του.
  Σκηνοθέτης της 6ης γενιάς (ο κύριος εκπρόσωπός της διαβάζω στη συνέχεια στον σύνδεσμο που παραθέτω), μιας γενιάς που στάθηκε κριτικά απέναντι στο καθεστώς και συχνά διώχθηκε απ’ αυτό (τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο), εμμένει στη θεματική της εξεικόνισης της σύγχρονης Κίνας που οδεύει ακάθεκτη στον καπιταλισμό, με όλα τα προβλήματα που αυτό συνεπάγεται. Η διαφθορά είναι μέσα σ’ αυτά.
  Διάβασα ενδιαφέροντα πράγματα στο σύνδεσμο, όπως ότι όταν οι γονείς της Τζάο Τάο, της σχεδόν μόνιμης πρωταγωνίστριάς του, είδαν μια ταινία του στην οποία πρωταγωνιστούσε, τους πήρε ο ύπνος. Το καθεστώς δεν τους διώκει πια αλλά τους άφησε στο έλεος της ελεύθερης αγοράς, που δεν διάκειται και τόσο ευνοϊκά για ταινίες που ξεφεύγουν πολύ από τις mainstream.
  Ο Τζια Τζανγκ Κε έβαλε νερό στο κρασί του. Τα μεγάλα πλάνα, οι μεγάλες σιωπές, σχεδόν έχουν εξαφανισθεί. Η πλοκή έχει άφθονο σασπένς ώστε να κρατάει αδιάπτωτο το ενδιαφέρον του θεατή. Και πέρα από την εξεικόνιση της σύγχρονης κινέζικης πραγματικότητας ο Τζια Τζανγκ Κε μας παρουσιάζει το διαχρονικό, αλλά και διατοπικό, θέμα των ανθρώπινων σχέσεων, και ειδικά του έρωτα. Μπορεί τα πράγματα που συμβαίνουν στην Κίνα να μην ενδιαφέρουν τον δυτικό θεατή, όμως τον ενδιαφέρει το θέμα του έρωτα και των ανθρώπινων σχέσεων
  Ο κινέζικος τίτλος σημαίνει «Το ζευγάρι τζιαν χου». Τζιαν σημαίνει ποτάμι και χου λίμνη, όμως εδώ είναι το όνομα μιας μικρής ομάδας του κινέζικου υποκόσμου, αρκετά soft όμως. Φοβήθηκα αρχικά ότι θα έπεφτα πάνω σε μια αμερικανιά όμως όχι, το θέμα δεν ήταν οι παράνομες δραστηριότητές της.
  Με ισχυρό χαρακτήρα ο άντρας που είναι ο αρχηγός τους, επιβάλει την ειρήνη στην ομάδα καθώς κάποια στιγμή δυο μέλη της είναι έτοιμα να συγκρουστούν. Είναι ιδιαίτερα αγαπητός σ’ αυτή, όπως θα διαπιστώσουμε και στο τέλος. Όμως επιμένει να κρατάει πιστόλι παρά της αντιρρήσεις της γυναίκας. Η παράνομη οπλοφορία στην Κίνα τιμωρείται πολύ αυστηρά.
  Έχω γράψει κάποιες φορές για το μοτίβο της γυναίκας που θυσιάζεται για τον άνδρα, και εντελώς πρόσφατα με αφορμή την πυρκαγιά στο Μάτι για τη χωριανή μου που έμεινε στο πλευρό του άνδρα της που είχε κινητικά προβλήματα και δεν μπορούσε να φύγει, με αποτέλεσμα να καεί μαζί του.
  Εδώ η γυναίκα θυσιάζεται για τον άνδρα που αγαπά μη μαρτυρώντας ότι το όπλο με το οποίο πυροβόλησε την ομάδα των αφηνιασμένων νεαρών, σώζοντας κυριολεκτικά τη ζωή του, ήταν δικό του. Η παράνομη οπλοφορία όπως είπαμε στην Κίνα τιμωρείται πολύ αυστηρά. Έτσι ενώ αυτός τιμωρήθηκε μόνο με ένα χρόνο φυλάκιση αυτή καταδικάστηκε σε πέντε.
  Ο άνδρας για τον οποίο θυσιάστηκε την ξέχασε. Αλλά και αργότερα, όταν του συμπαραστάθηκε…
  Συγκινητική ταινία, ρομαντικό δράμα, ο Τζια Τζανγκ Κε δείχνει και μ’ αυτή την ταινία του όπως και με τις άλλες την απαισιόδοξη ματιά με την οποία βλέπει τις ανθρώπινες σχέσεις, με πιο χαρακτηριστική την προηγούμενή του «Πέρα από τα βουνά».


No comments: