Book review, movie criticism

Monday, November 19, 2018

Kristian Zübert, Lommbock (2017)


Kristian Zübert, Lommbock (2017)


  Τελικά νομίζω ότι διαφέρω από τον μέσο κινηματογραφόφιλο ως προς την αίσθηση του χιούμορ. Αυτό το συμπέρανα, αφενός από μια κόντρα που είχα πρόσφατα με σχολιαστές σε μια ανάρτησή μου στην ομάδα σινεφίλ και αφετέρου από τη βαθμολογία που βλέπω ότι έχει το Lommbock (όνομα πιτσαρίας) στο IMDb: 6,9, σε αντίθεση με το «Lammbock» του οποίου αποτελεί sequel και το οποίο έχει 7,3. Δεν είναι μεγάλη διαφορά το 0,4, όμως εμένα μου άρεσε πολύ περισσότερο η συνέχεια.
  Το βασικό κριτήριο, αλλά φυσικά όχι το μόνο, για να μου αρέσει μια κωμωδία είναι το πόσο πολύ γελάω. Σε μια σοφιστικές κωμωδία μπορεί απλά να χαμογελάω αλλά να μου αρέσει περισσότερο λόγω των έξυπνων διαλόγων. Στο «Lommbock» γέλασα περισσότερο από ό,τι στο «Lammbock».
  Ο Τσίμπερτ χρησιμοποιεί μεγάλο μέρος από το καστ που χρησιμοποίησε στην πρώτη ταινία, και φυσικά στο δίδυμο Στέφαν και Κάι. Γερμανικό, soft humor, αλλά εξαιρετικό. Επί πλέον η ταινία αυτή έχει πιο σφιχτοδεμένη πλοκή, με διάφορα σασπένς και ανατροπές να σχηματίζονται κατά διαστήματα. Και ο κεντρικός ήρωας βέβαια γύρω από τον οποίο δένεται η πλοκή είναι η κάνναβη.
  Ο Στέφαν έχει τελειώσει τη νομική, είναι εδώ και πέντε χρόνια στο Ντουμπάι και ετοιμάζεται να παντρευτεί μια ντόπια. Ο πατέρας της είναι ένας πάμπλουτος άραβας επιχειρηματίας και η μητέρα της ελβετίδα. Χρειάζεται όμως κάποιο πιστοποιητικό για το γάμο. Πρέπει να γυρίσει στην πατρίδα, μετά από πέντε χρόνια. Στο αεροδρόμιο τον περιμένει ο φίλος του ο Κάι. Έχει έτοιμη την πίτσα με το ναρκωτικό μέσα. Ο Στέφαν τη ρίχνει στα σκουπίδια. Αν τον πιάσουν την έχει βαμμένη, τέρμα ο γάμος, το Ντουμπάι είναι ισλαμική χώρα.
  Όμως θα παρασυρθεί από το φίλο του και θα μαστουρώσουν. Θα συνέλθει αργά και θυμάται ότι πρέπει να βγάλει το πιστοποιητικό. Θα προλάβει;
  Δεν προλαβαίνει, αλλά τον σώζει η παλιά του φιλενάδα που ξεπροβάλλει ξαφνικά. Δουλεύει εκεί.
    Εκτός από το σασπένς έχουμε και τις ανατροπές. Στο κινητό του γιου του Κάι, που θέλει να παρατήσει το σχολείο, βλέπουν διάφορα αραβικά ονόματα. Σίγουρα έχει μπλέξει με φονταμενταλιστές τρομοκράτες. Είναι βόμβα αυτό που κρατάει στη τσάντα του; Ορμάνε να την πάρουν πριν την πυροδοτήσει μέσα στην καφετέρια.
  Από την τσάντα ξεχύνονται τα σακουλάκια με τα ναρκωτικά. Ακολούθησε κι αυτός τα χνάρια του πατέρα του.
  Η επιχείρηση να τον ξεμπλέξουν έχει σασπένς και ανατροπές, να μην την αφηγηθούμε. Επίσης και το πώς αναβάλλει την επιστροφή του ο Στέφαν στο Ντουμπάι, προκειμένου να εξαφανισθούν τα ίχνη από τα ούρα του, γιατί στο αεροδρόμιο, κατά την επιστροφή, θα τον εξετάσουν, και αν βρουν ίχνη ναρκωτικών θα τον απελάσουν αμέσως, οπότε πάει η νύφη, που δεν την πήρε μόνο για τα λεφτά της.
  Η εμφάνιση της παλιάς του φιλενάδας θα δημιουργήσει κάποιες αφηγηματικές αναμονές, που θα δικαιωθούν στο τέλος.
  Αλλά να μην πούμε όλο το στόρι παρά μόνο κάτι σπαρταριστό από την αρχή της ταινίας.
  Ο Κάι κάνει μια μίνι διάλεξη στον Στέφαν σχετικά με το τι πιστεύει για την προέλευση του ανθρώπου πάνω στη γη. Δεν συμφωνεί με τον Δαρβίνο, δεν μπορεί μέσα σε τόσο λίγες χιλιετηρίδες να δημιουργήθηκε ο homo sapiens. Ήλθαν οι εξωγήινοι, φορείς μιας ανώτερης ευφυίας, και ζευγάρωσαν με τους πιθήκους, φορείς των πιο πρωτόγονων ενστίκτων, συμπεριλαμβανομένου και του σεξουαλικού. Σε κάποιους από τους απογόνους επικράτησαν τα γονίδια των εξωγήινων και διακρίνονται για την εξαιρετική τους ευφυία αλλά τη μειωμένη σεξουαλικότητα, και σε άλλους τα γονίδια του πιθήκου με την αυξημένη σεξουαλικότητα αλλά τη χαμηλή ευφυία. Αυτός διακρίνεται για την αυξημένη του ευφυία που συνεπάγεται όμως χαμηλή σεξουαλικότητα, και αυτός είναι ο λόγος που δεν κάνει με τη γυναίκα του τόσο συχνά σεξ.
  Απολαυστικό, και δημιουργεί βέβαια μια αφηγηματική αναμονή που επιβεβαιώνεται: η γυναίκα του τον παρατάει.
  Κοίτα να δεις, κι εγώ που πίστευα ότι οι γερμανοί δεν έχουν χιούμορ. Νομίζω είναι η καλύτερη γερμανική κωμωδία που έχω δει μέχρι τώρα.


No comments: