Book review, movie criticism

Thursday, December 5, 2019

Eran Riklis, Δίκτυο κατασκόπων (Spider in the web, 2019)


Eran Riklis, Δίκτυο κατασκόπων (Spider in the web, 2019)


  Από σήμερα στους κινηματογράφους.
  O Ben Kingsley, πράκτορας της mossad, θεωρείται ύποπτος. Τον στέλνουν σε μια αποστολή με τη συνοδεία ενός νεαρού για να τον προσέχει, με την εντολή να τον καθαρίσει αν όντως καταλάβει ότι είναι διπλός πράκτορας. Θα τα καταφέρει; Πρέπει να αποδείξει ότι πίσω από την εταιρεία που παράγει εντομοκτόνα κρύβεται μια καλοοργανωμένη επιχείρηση που τροφοδοτεί με χημικά το καθεστώς Άσσαντ, τότε που μαινόταν ο εμφύλιος στη Συρία (η ταινία βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά).
  Δεν με εκπλήσσει η χαμηλή βαθμολογία της ταινίας στο IMDb, μόλις 4,5. Καθένας βλέπει και κρίνει μια ταινία ανάλογα με τις αφηγηματικές αναμονές του. Ένα θρίλερ στο οποίο υπάρχει μόνο ένα σύντομο κυνηγητό με αυτοκίνητα και ελάχιστοι πυροβολισμοί, δεν μπορεί να αρέσει. Όμως εμένα με συγκίνησε η υπαρξιακή διάσταση της ταινίας. Χαρακτηριστικός ο διάλογος: Μόνικα Μπελούτσι: -Κάνεις έρωτα όπως ζεις και τη ζωή σου. -Δηλαδή; -Με απελπισία. Και προπαντός οι σκηνές εξομολόγησης στον νεαρό φρουρό του στον οποίο μιλάει για τις σχέσεις του με τον πατέρα του, πράκτορας κι αυτός που πέθανε πριν χρόνια από καρκίνο, ιδιαίτερα συγκινητικές, γεμάτες ανθρωπιά.
  Μεγάλος ο Ben Kingsley, one man show η ταινία. Δεν ξέρω τα γούστα σας, να μη σας πάρω στο λαιμό μου, όμως εμένα μου άρεσε πάρα πολύ.

No comments: