Book review, movie criticism

Monday, December 30, 2019

Lucas Moodysson, Fucking Amal (Show me love, 1998)


Lucas Moodysson, Fucking Amal (Show me love, 1998)


  Το «Δείξε μου έρωτα» είναι η πρώτη ταινία του Lucas Moodysson. Συνήθως μιλάμε για νεανική κωμωδία, όμως εδώ δεν έχουμε κωμωδία, έχουμε νεανικό δράμα, ή μάλλον νεανικά δράματα.
  Κεντρικά πρόσωπα είναι η Agnes και η Elin. Και οι δυο είναι ψιλοκαταθλιπτικές. H Agnes είναι απογοητευμένη από τη ζωή της. Ενάμισι χρόνο που είναι στη «Γαμημένη την Αμάλ» δεν έχει καταφέρει να κάνει φίλες. Είναι ομοφυλόφιλη, της αρέσει η συμμαθήτριά της η Elin. H Elin είναι όμορφη, δημοφιλής, φλερτάρει με τα αγόρια αλλά χωρίς να έχει κάνει ακόμη σχέση, νοιώθει απογοητευμένη από τη ζωή της. Κάποια στιγμή οι δυο κοπέλες θα αναπτύξουν μια ρομαντική σχέση που δεν θα ολοκληρωθεί, καθώς η Elin θα τα φτιάξει, εντελώς συμπτωματικά, με κάποιο αγόρι που του αρέσει. Όμως δεν θα μείνει καθόλου ικανοποιημένη από την ερωτική επαφή. Θα ξανασμίξουν τα δυο κορίτσια. Την θριαμβευτική έξοδό τους από τις τουαλέτες, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των συμμαθητών τους που νόμιζαν ότι η Elin ήταν με αγόρι, τη θυμόμουνα. Τελικά την είχα ξαναδεί την ταινία.
  Δίπλα στα δυο κορίτσια υπάρχουν η αδελφή της Elin, ο αδελφός της Agnes, μια ανάπηρη κοπέλα, και διάφοροι άλλοι έφηβοι. Τέλος έχουμε τους γονείς της Agnes που ανησυχούν γι’ αυτήν, και προπαντός ο πατέρας της.
  Ιδιαίτερα διεισδυτική η ματιά του Moodysson πάνω στα προβλήματα που απασχολούν τη νεολαία, στην κρίση της εφηβείας με τα συνακόλουθα ψυχολογικά προβλήματα που συχνά δημιουργούν αυτοκτονικές τάσεις, και στην αναζήτηση κάποιων της σεξουαλικής τους ταυτότητας.
  Στιλιστικά, ο Moodysson αγαπάει τα γκρο πλαν, σαν τον συμπατριώτη του τον Μπέργκμαν, αναγκάζοντας έτσι την κάμερα να ακολουθεί τις δυο κοπέλες στην αδιάκοπη κίνησή τους, αντίθετα από τον Μπέργκμαν που ακινητοποιεί τους ήρωές του μπροστά στην κάμερα.
  Πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους και γνώρισε αμέσως μεγάλη επιτυχία.

No comments: