Book review, movie criticism

Monday, December 9, 2019

Rick Roman Waugh, Ο φύλακας άγγελος έπεσε (Angel has fallen, 2019)


Rick Roman Waugh, Ο φύλακας άγγελος έπεσε (Angel has fallen, 2019)


  Επιτυχημένη ταινία το «Olympus has fallen», για να γνωρίσει έπειτα από το πρώτο sequel, το «London has fallen», ένα δεύτερο sequel, το «Angel has fallen», με το ίδιο πρωταγωνιστικό δίδυμο και στις τρεις, τον Gerard Butler (πρέπει να δω επιτέλους και τους «300») και τον Morgan Freeman.
  Και πάλι ο πρόεδρος κινδυνεύει, και πάλι αυτός που θα τον σώσει είναι ο σωματοφύλακάς του. Όμως εδώ o πρόεδρος δεν κρατείται ως όμηρος όπως στην πρώτη ταινία ούτε απάγεται όπως στη δεύτερη, επιχειρείται η δολοφονία του. Και έχουμε εδώ ένα γνωστό μοτίβο, που το συναντήσαμε σε κάμποσες ταινίες – ο «Φυγάς» μου έρχεται αυτή τη στιγμή στο μυαλό: o ήρωας κατηγορείται για το έγκλημα, κυνηγιέται, και στο τέλος κατορθώνει να βρει ποιοι πραγματικά το διέπραξαν αποδεικνύοντας έτσι την αθωότητά του.
  Ο πρόεδρος σώζεται από τον σωματοφύλακα τον οποίο όμως οι δράστες, πίσω από τους οποίους κρύβεται ο αντιπρόεδρος, καταφέρουν να ενοχοποιήσουν, ότι τάχα αυτός διοργάνωσε την απόπειρα. Θα τον συλλάβουν, θα ξεφύγει, θα ξεφύγει και από τους δράστες, και θα τρέξει στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο πρόεδρος για να τον σώσει από την δεύτερη απόπειρα που σχεδιάζουν εναντίον του.
  Γιατί τα έκανε αυτά ο αντιπρόεδρος;
  Για να ενοχοποιήσει τους ρώσους, ότι τάχα αυτοί κρύβονται πίσω από την απόπειρα, και να κηρύξει πόλεμο εναντίον τους-λες και η Ρωσία είναι Ιράκ. Μεγαλοϊδεατισμοί. Ελπίζουμε να μην κάνει καμιά τρέλα ο Τραμπ.
  Θυμήθηκα εδώ το ανέκδοτο.
  -Γιατί κηρύξατε πόλεμο στο Ιράκ;
  -Γιατί υποπτευόμασταν ότι έχει πυρηνικά όπλα.
  -Γιατί επιτεθήκατε στη Συρία;
  -Γιατί υποπτευθήκαμε ότι έχουν πυρηνικά όπλα.
  -Και γιατί δεν επιτίθεσθε στη Βόρεια Κορέα;
  -Τρελός είσαι; Αυτοί έχουν πυρηνικά όπλα.
  Εξαιρετική ταινία, μου ανέβασε κατακόρυφα την αδρεναλίνη, έκανε ώρα να με πάρει ο ύπνος μετά.  

No comments: