Book review, movie criticism

Thursday, December 12, 2019

Roland Emmerich, Midway (2019)


Roland Emmerich, Midway (2019)


  Από σήμερα στους κινηματογράφους.
  Εν όψει της προβολής της ταινίας του Έμεριχ ξαναείδαμε την ομότιτλη ταινία του Jack Smight, γυρισμένη το 1976 καθώς και την ταινία «Dauntless, the battle of Midway» του Mike Phillips, γυρισμένη και αυτή φέτος. Στην ταινία του Σμάιτ έχουμε την παράλληλη ιστορία, το ρομάντζο ανάμεσα στον αμερικανό αξιωματικό και την γιαπωνέζα. Στο Dauntless έχουμε το υπαρξιακό δράμα, την αγωνία δυο πιλότων που καταρρίφθηκε το σκάφος τους αλλά σώθηκαν πέφτοντας στο νερό, αν θα τους βρουν τελικά οι δικοί τους.  
  Το «Midway» του Emmerich έχει κάτι άλλο: παρακολουθεί πρόσωπα που είχαν σημαντική συμμετοχή στη μάχη, όχι τόσο τα κορυφαία (Νίμιτς και Γιαμαμότο) όσο πιο κάτω ιεραρχικά, που διακρίθηκαν για τη συμβολή τους και τιμήθηκαν ιδιαίτερα. Στα γράμματα τέλους μας λέγεται τι έγινε καθένας τους μετά τον πόλεμο.
  Τα πολεμικά έργα είναι αγαπημένο μου είδος, και προπαντός εκείνα που έχουν να κάνουν με αεροπλάνα. Εδώ είδαμε πολλές αερομαχίες, καθώς τα γιαπωνέζικα καταδιωκτικά προσπαθούσαν να καταρρίψουν τα αμερικάνικα βομβαρδιστικά πριν ρίξουν τις βόμβες τους στα αεροπλανοφόρα. Τελικά και τα τέσσερα γιαπωνέζικα αεροπλανοφόρα βυθίστηκαν ενώ μόνο ένα αμερικάνικο τέθηκε εκτός μάχης (δεν θυμάμαι αν βυθίστηκε).
  Εξαιρετική ταινία, την απόλαυσα στη μεγάλη οθόνη, στη δημοσιογραφική προβολή στο Ιντεάλ προχθές. Χάρη σ’ αυτήν είδα και την επίσης εξαιρετική «Οι δυο πάπες».

No comments: