Book review, movie criticism

Wednesday, December 11, 2019

Noah Baumbach, Ιστορία γάμου (Marriage story 2919)


Noah Baumbach, Ιστορία γάμου (Marriage story 2919)


  Εξακολουθεί να παίζεται στους κινηματογράφους.
  Άστοχος ο τίτλος, δεν είναι «Σκηνές από ένα γάμο» (για να θυμηθούμε τον Μπέργκμαν), είναι σκηνές από ένα διαζύγιο.
  Ο Adam Driver είναι επιτυχημένος σκηνοθέτης. Στο team των ηθοποιών του είναι και η γυναίκα του, με την οποία έχουν ένα παιδί, ένα αγοράκι 4-5 χρόνων. Ο γάμος τους φαίνεται να είναι ευτυχισμένος.
  Όμως όχι. Η Σκάρλετ Γιόχανσον θέλει να χωρίσουν, πνίγεται απ’ αυτή τη σχέση στην οποία ο μεγάλος σκηνοθέτης, ο άντρας της, έχει το πάνω χέρι. Αποφασίζουν να χωρίσουν φιλικά. Όμως η Σκάρλετ αλλάζει γνώμη, προσλαμβάνει δικηγόρο. Τα πράγματα παίρνουν τώρα μια απροσδόκητη τροπή. Οι σχέσεις τους που είναι πολιτισμένες, έχουν εξάλλου ένα παιδί, δοκιμάζονται στη συνέχεια. Φωνές θα υψωθούν.
  Soft comedy, soft drama, soft romance, βλέπω ότι έχει μια πολύ υψηλή βαθμολογία στο IMDb, 8,4, και έχει κερδίσει αρκετά βραβεία ενώ έχει προταθεί για περισσότερα.
  Πολύ καλές ερμηνείες, πολύ καλή σκηνοθεσία, εξαιρετικό σενάριο (εγώ θα θεωρώ πάντα το σενάριο σαν το θεμέλιο μιας καλής ταινίας), τη συνιστώ σε όλους τους παντρεμένους, ιδιαίτερα σ’ αυτούς που ο γάμος τους δοκιμάζεται και σκέφτονται να χωρίσουν. Αν την δουν, θα το ξανασκεφτούν.
  Δεν την συνιστώ καθόλου στους ερωτευμένους που σκέφτονται να παντρευτούν. Αν την δουν, μπορεί να σκεφτούν: ώστε λοιπόν, αν ο γάμος μας δεν πάει καλά και θέλουμε να χωρίσουμε, αυτά θα περάσουμε; Δεν το αφήνουμε καλύτερα.   

No comments: