Book review, movie criticism

Tuesday, December 31, 2019

Mwezé Ngangura, Pièces d'identités (1998)


Mwezé Ngangura, Pièces d'identités (1998)


  Ο βασιλιάς μιας φυλής πηγαίνει στο Βέλγιο να βρει την κόρη του, που έχει χρόνια να δώσει σημεία ζωής. Φοράει τα εμβλήματα του αξιώματός του. Δεν έχουν πέραση σαν σύμβολα, αλλά σαν αντίκες είναι πολύτιμα, και ένας παλαιοπώλης προσπαθεί να του τα σουφρώσει. Ακόμη προκαλούν το γέλιο σε κάποιους. Αυτός ίσως είναι ο λόγος που το IMDb χαρακτηρίζει την ταινία, εντελώς ρατσιστικά, κωμωδία.
  Στην πραγματικότητα η ταινία είναι drama, που όμως αμβλύνεται με το romance. Και βέβαια μαθαίνουμε πράγματα που αγνοούσαμε. Δεν ήξερα για παράδειγμα ότι μετά την ανεξαρτησία του Κονγκό όλοι οι μιγάδες διώχθηκαν από τη χώρα και πήγαν στο Βέλγιο. Να τους φάτε στη μάπα εσείς Βέλγοι που τους σπείρατε με τις ντόπιες.
  Ο ταξιτζής που θα αναπτύξει μια μεγάλη φιλία με τον βασιλιά είναι μιγάς. Κάποια στιγμή αναρωτιέται για την ταυτότητά του -φαντάζομαι από εκεί προέρχεται ο τίτλος της ταινίας: -Για τους μαύρους δεν είμαι μαύρος, για τους λευκούς δεν είμαι λευκός, τι είμαι τέλος πάντων;
  Ο κόρη είχε μπλέξει με κάποιον κακοποιό, είχε πάει μάλιστα και στη φυλακή, στην ταινία τη βλέπουμε όταν αποφυλακίζεται. Ο κακοποιός αυτός την καταδιώκει κατά πόδας. Επίσης της την πέφτουν διάφοροι, πρέπει να ελιχθεί. Ανάμεσα σ’ αυτούς είναι και ένας αστυνομικός διευθυντής, πρώην κυβερνήτης στην επαρχία του Κονγκό όπου βασίλευε ο βασιλιάς.
  Ναι, υπάρχει κάτι στην ταινία που το έχουν πολλές κωμωδίες: οι συμπτώσεις. Ο ταξιτζής μιγάς θα γίνει φίλος με την κόρη του βασιλιά, πράγμα που θα οδηγήσει στο να βρεθούν πατέρας και κόρη. Ακόμη θα αποκαλυφθεί ότι ήταν γιος του αστυνομικού διευθυντή. Ο ίδιος δεν θα το μάθει, όμως ο αστυνομικός διευθυντής θα τον αφήσει ελεύθερο (τον είχαν συλλάβει σαν ύποπτο) να φύγει με τον βασιλιά και την κόρη του. Ο ανιψιός του και η συγκάτοικος της κόρης του, γιατροί και οι δυο, θα φτιάξουν ένα νοσοκομείο στον τόπο τους.
  Την ταινία μπορείτε να τη δείτε στο youtube με αγγλικούς υπότιτλους. Όσοι δεν το έχετε αντιληφθεί, ανεβάζω σιγά σιγά στο youtube όσες ταινίες από τη μαύρη Αφρική έχω και δεν υπάρχουν. Αυτό, σαν μια μορφή αντίστασης στον δυτικό πολιτισμικό ιμπεριαλισμό. Έτσι ανέβασα στο youtube και όσες ταινίες του Όζου και του Μιτζόγκουτσι δεν υπήρχαν και που τις είχα, εκτός από δυο τρεις που μου μπλοκαρίστηκαν για λόγους δικαιωμάτων.
  Παρεμπιπτόντως, όσοι θέλετε να ανεβάσετε στο youtube αλλά οι υπότιτλοί σας είναι σε format sub/idx, μπορείτε να τους μετατρέψετε σε srt on line σ’ αυτή την ιστοσελίδα.  

No comments: