Book review, movie criticism

Thursday, July 12, 2018

Álvaro Díaz Lorenzo, Señor, dame paciencia (Κηδεία είναι, θα περάσει 2017)


Álvaro Díaz Lorenzo, Señor, dame paciencia (Κηδεία είναι, θα περάσει 2017)


  Από σήμερα στους κινηματογράφους.
  Δυο καταπληκτικές κωμωδίες σε πρώτη προβολή είναι για μένα μια ευχάριστη έκπληξη. Έχουμε ήδη αναρτήσει για το «Βάλε τη γιαγιά στο ψυγείο». Μετά την ιταλική σειρά έχει η ισπανική.
  Όπως και στο «Βάλε τη γιαγιά στο ψυγείο», έτσι κι εδώ καταλύτης στη δράση αποτελεί ο θάνατος της μητέρας. Είναι καταλανή, και θέλει να σκορπίσουν τη στάχτη της στην πατρίδα της. Ο άντρας της όμως και πατέρας των τριών παιδιών τους είναι εξοργισμένος με τις αποσχιστικές τάσεις των καταλανών, πράγμα που τροφοδοτεί κάμποσα κωμικά επεισόδια στην ταινία.
  Στο βανάκι με το οποίο πηγαίνουν στην Καταλονία είναι τρία ζευγάρια και ο μπαμπάς. Τα ζευγάρια: ο ομοφυλόφιλος γιος του με τον φίλο του, η παντρεμένη με τον άντρα της που είναι καταλανός, και η ανύπαντρη με το φίλο της τον οποίο θέλει να χωρίσει αλλά διστάζει να του το πει, και ο οποίος τους κόλλησε την τελευταία στιγμή.
  «Θεέ μου, δώσε μου υπομονή» είναι ο ισπανικός τίτλος της ταινίας, πολύ πιο εύστοχος, αλλά ίσως λιγότερο πιασάρικος. Μα καταλανό βρήκε και παντρεύτηκε η μεγάλη του κόρη; Ο γιος ομοφυλόφιλος, και επί πλέον να τα έχει με βάσκο, και μάλιστα μαύρο; Και η ανύπαντρη, μ’ αυτόν τον τρελάρα βρήκε να μπλέξει; Δεν ξέρει ακόμη ότι θέλει να τον χωρίσει. Όμως αυτή, όταν ερωτεύεται με κάποιον ντόπιο, καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να αναβάλει περισσότερο το ξεκαθάρισμα.
  Κωμικότατες οι ατάκες και τα επεισόδια, ιδιαίτερα με τον καταλανό παπά (δεν ήξερα ότι αυτοί ντύνονται και με πολιτικά). Δέχεται να τον πληρώνουν με paypal (θέλει να συμβαδίζει με την εποχή του, λέει), και για να μην χάνουν χρόνο και οι εξομολογούμενοι και αυτός, δέχεται τις εξομολογήσεις τους με μηνύματα στο whatsup.
  Δεν ξέρω ποια από τις δυο κωμωδίες θα δείτε πρώτη, θα ήταν πολύ κρίμα να τις χάσετε.  

No comments: