Book review, movie criticism

Thursday, July 19, 2018

Gjorce Stavreski, Secret ingredient (Iscelitel, Μυστικό συστατικό 2017)


Gjorce Stavreski, Secret ingredient (Iscelitel, Μυστικό συστατικό 2017)


  Από σήμερα στους κινηματογράφους.
  Είναι η πρώτη ταινία που βλέπω σλαβομακεδόνα σκηνοθέτη (το σλαβομακεδόνας το προτιμώ από το σκοπιανός σαν πιο αντικειμενικό, και όχι μόνο γιατί μπορεί να μην είναι από τα Σκόπια), αν και έχω στο αρχείο μου κάποιες ακόμη που σκοπεύω να τις δω, στα πλαίσια ενός project.
  Η ταινία ξεκινάει σαν drama. Ο πατέρας έχει καρκίνο στον πνεύμονα, δεν του μένει, λέει ο γιατρός, παρά λίγος χρόνος ζωής. Ο γιος τον φροντίζει όσο μπορεί, παρά τις φοβερές οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Δεν έχει χρήματα να πληρώσει για τα φάρμακα που πρέπει, το δημόσιο δεν τα εγκρίνει, και τα ομοιοπαθητικά δεν τα εμπιστεύεται. Και όμως υπάρχει ένα πρόβλημα στη σχέση τους, πρόβλημα που επιδεινώθηκε μετά το θάνατο της μητέρας του και του αδελφού του.
  Στη συνέχεια εξελίσσεται σε crime. Ο γιος βρίσκει ένα δέμα με ναρκωτικά. Ανάμεσά τους υπάρχει και κάνναβη. Κάπου διάβασε ότι βοηθάει στην καταπολέμηση του καρκίνου. Φτιάχνει κέηκ για τον πατέρα του όπου μέσα βάζει και κάνναβη, με αποτέλεσμα να παρουσιάσει μια φοβερή βελτίωση.
  Αναρωτιόμουνα πιο θα ήταν το τέλος, καθώς οι ιδιοκτήτες των ναρκωτικών θα τα αναζητούσαν και, δεν μπορεί, αργά ή γρήγορα θα τον έβρισκαν. Όταν είδα όμως την ταινία να εξελίσσεται σε κωμωδία, με αρκετά σπαρταριστά επεισόδια, κατάλαβα ότι το τέλος δεν μπορεί παρά να είναι happy.
  Αυτό το σπόιλερ μπορώ να το κάνω, γιατί δεν μου αρέσουν οι ταινίες με unhappy end, και μπορεί να μην αρέσουν και σε σας. Μια ταινία δεν πήγα να τη δω στη δημοσιογραφική της προβολή γιατί ο γιος μου έκανε το σπόιλερ, μου είπε ότι είχε unhappy end.   
  Πολύ ωραία η συνέντευξη που έδωσε ο σκηνοθέτης στον Γιάννη Κοντό, μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.


No comments: