Book review, movie criticism

Thursday, July 12, 2018

Miles Chapman, Escape plan 2: Hades (Σχέδιο απόδρασης 2: Άδης 2018)


Miles Chapman, Escape plan 2: Hades (Σχέδιο απόδρασης 2: Άδης 2018)


  Από σήμερα στους κινηματογράφους.
  Όπως λέει και ο τίτλος, πρόκειται για sequel. Το original είναι το «Escape plan».
  Οκτώ χρόνια χωρίζουν το ένα έργο από το άλλο, και καθώς είναι γυρισμένο από άλλο σκηνοθέτη είναι φυσικό να υπάρχουν διαφορές.
  Ο Σιλβέστερ Σταλόνε δεν φυλακίζεται εθελοντικά, απαγάγεται και φυλακίζεται στον «Άδη» από πρώην υφιστάμενό του τον οποίο απέλυσε και θέλει τώρα να τον εκδικηθεί. Εκεί θα συναντήσει και δυο κινέζους, ο ένας από τους οποίους είναι επίσης υφιστάμενός του, που απήχθη μαζί με τον σαν-αδελφό του. Ο αδελφός του έχει φτιάξει ένα πρόγραμμα με το οποίο μπορεί να παραβιάζει όλα τα πληροφοριακά συστήματα, σε όλο τον κόσμο, δηλαδή πιο καταστροφικό και από ατομική βόμβα. Θέλουν να τον εξαναγκάσουν να το παραδώσει.
  Τη φυλακή τη λένε και ζωολογικό κήπο. Εκεί οι κρατούμενοι, ως ζώα σε ρωμαϊκή αρένα, αναγκάζονται κατά διαστήματα να παλεύουν ο ένας με τον άλλο, και ο νικητής κερδίζει «ώρες» σε ένα περιβάλλον που είναι προσομοίωση ενός «δωματίου με θέα», σαν να μη βρίσκεται δηλαδή στη φυλακή. Ένας δράττεται της ευκαιρίας για να ζωγραφίσει.
  Το παιχνίδι με τους υπολογιστές έχει εδώ την πρωτιά του. Η δραπέτευση θα βασιστεί πάνω σ’ αυτό. Υπάρχει, έξω από την πλοκή, και αρκετή ψηφιακή επεξεργασία. Και βέβαια θα δούμε τα κλασικά σε μια ταινία δράσης, κυνηγητό με αυτοκίνητα, άγριο ξύλο που εδώ με τον κινέζο είναι κουνγκ φου, άφθονο πιστολίδι και πολλά πτώματα.
  Όσοι έχετε δει το πρώτο escape, ως λάτρεις του είδους μπορείτε να δείτε και αυτό και να κάνετε σύγκριση.
 

No comments: