Book review, movie criticism

Wednesday, July 11, 2018

Massimo Gaudioso, Un paese quasi perfetto (2016)




      Στην ανάρτηση που θα κάνουμε αύριο για την ταινία «Βάλε τη γιαγιά στο ψυγείο» γράψαμε: «Έχω εδώ και χρόνια την πεποίθηση ότι οι ιταλικές κωμωδίες είναι οι καλύτερες. Να οφείλεται μήπως στο ότι έχουμε ίδια αίσθηση του χιούμορ, μια και η παροιμία λέει «Ούνα φάτσα ούνα ράτσα»; Με το γιο μου είδαμε και τις τέσσερις κωμωδίες του Gennaro Nunciante, σπαρταριστές όλες τους».
  Η κωμωδία «Μια χώρα σχεδόν τέλεια» αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση.
  Το μοτίβο είναι ο γιατρός που έρχεται στο χωριουδάκι. Το είδαμε πριν δυο μήνες και στην ταινία «Ο γιατρός βλάπτει σοβαρά την υγεία». Μόνο που υπάρχει μια κεφαλαιώδης διαφορά (ας μη γράψουμε ότι έχουμε δυο υπομοτίβα): Ενώ στο «Knock» (αυτός είναι ο γαλλικός τίτλος της ταινίας) ο γιατρός τρέχει να κρυφτεί κυριολεκτικά στο χωριουδάκι και αγωνίζεται να πετύχει την αποδοχή των κατοίκων του, εδώ οι κάτοικοι του χωριού αγωνίζονται να πείσουν τον γιατρό τον οποίο με κόλπο κατάφεραν να έλθει να υπογράψει σύμβαση ώστε να μείνει. Όλη η ταινία είναι τα κωμικά επεισόδια με τις προσπάθειές τους να κερδίσουν την αποδοχή του. Ναι, τον χρειάζονται για να πετύχουν από μια εταιρεία την εγκατάσταση ενός εργοστασίου στο χωριό τους ώστε να βρουν δουλειά οι κάτοικοι, που ζουν όλοι τους από το ταμείο ανεργίας μια και το ορυχείο που δούλευαν πλημύρισε από τη δημιουργία ενός φράγματος. Όμως η εταιρεία αυτή, για να μην το πάει στον φορολογικό παράδεισο της Κύπρου θέλει λάδωμα, πενήντα χιλιάδες ευρώ. Έλα όμως που ο μοναδικός υπάλληλος του υποκαταστήματος της τράπεζας, ο οποίος κατάφερε να πετύχει το δάνειο βάζοντας υποθήκη δικά του περιουσιακά στοιχεία, διαπιστώνει από το συμβόλαιο πριν το υπογράψουν ότι πρόκειται για εταιρεία μαϊμού;
   Με το δάνειο που έχουν πετύχει οι κάτοικοι του χωριού θα κάνουν κάτι άλλο: θα διαφημίσουν το χωριό τους για τα ιαματικά του λουτρά, από το θειούχο νερό που υπάρχει στις πλημμυρισμένες στοές του ορυχείου, κάτι που τους το επεσήμανε ο γιατρός. Αυτό βέβαια στο τέλος της ταινίας.  
  Και βέβαια υπάρχει και το ρομάντζο. Όμως το happy end (του ρομάντζου, όχι της ταινίας, που φυσικά θα καταφέρουν τον γιατρό να ξανάρθει) υπάρχει εκτός πλαισίου της ιστορίας, προσημαίνεται όμως καθαρότατα στο τέλος.
  Στο ρόλο της ωραίας η Miriam Leone που παίζει και στην αυριανή ταινία, Miss Italia το 2008. Υποθέτω όμως ότι για να πάρει τον τίτλο μέτρησε και η πανεπιστημιακή της μόρφωση.


No comments: