Book review, movie criticism

Thursday, July 5, 2018

Santiago Mitre, La cordillera (Ο πρόεδρος 2017)


Santiago Mitre, La cordillera (Ο πρόεδρος 2017)


  Από σήμερα στους κινηματογράφους
  Δεν είναι και πολλές οι ταινίες που βλέπουμε με τον πρόεδρο ή τον πρωθυπουργό μιας χώρας να είναι οι κύριοι χαρακτήρες. Μου έρχεται στο μυαλό ο Τσώρτσιλ («Darkest hour») και ο φανταστικός πρόεδρος των ΗΠΑ στο ρόλο του waki, ενώ στον πρωταγωνιστικό ρόλο του shite ο σωματοφύλακάς του (θέατρο Νο) στις δυο ταινίες που είδα πρόσφατα, τις «Olympus has fallen» και «London has fallen». Σήμερα έχουμε επίσης ένα φανταστικό πρόεδρο της Αργεντινής, το ρόλο του οποίου ενσαρκώνει ο έξοχος Ricardo Darin.
  Πρόκειται για μια καθαρά πολιτική ταινία η οποία όμως συμπλέκεται με ένα οικογενειακό δράμα, καθόλου στενά θα έλεγα· απλά το οικογενειακό δράμα πλουτίζει περισσότερο την πλοκή.
    Σε ένα θέρετρο στην κορυφή της οροσειράς  (cordillera) των Άνδεων από τη μεριά της Χιλής μαζεύονται αρχηγοί κρατών σε μια διάσκεψη κορυφής για να αποφασίσουν για την ένωσή τους σε ένα αμερικανικό ΟΠΕΚ. . Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι το μαύρο πρόβατο, μόνο ο πρόεδρος του Μεξικού τις θέλει. Πρωταγωνιστική θέση στην όλη διαδικασία έχει ο πρόεδρος της Βραζιλίας.
  Ήμουνα σίγουρος για τον οικονομικό δολοφόνο (έχω δει το ντοκιμαντέρ) που θα παρενέβαινε, και όντως παρενέβη. Θα έχει όμως αποτέλεσμα η παρέμβασή του;
  Αναρωτιέμαι αν η ταινία βασίζεται σε πραγματικό γεγονός, γιατί εδώ «αδειάζεται» το Μεξικό. Πάντως η ταινία είναι ενδιαφέρουσα, και ο Ρικάρντο Νταρίν εξαιρετικός στο ρόλο του.  

No comments: