Book review, movie criticism

Friday, September 28, 2018

Sydney Pollack, Three days of condor (1975)


Sydney Pollack, Three days of condor (1975)


  Αν το «Chinatown» είναι μια ταινία μυστηρίου, οι «Τρείς μέρες του κόνδορα» είναι μια ταινία αγωνίας.
  Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ δουλεύει στην American Literary Historical Society, που στην πραγματικότητα είναι παράρτημα της CIA. Έχει το κωδικό όνομα Κόνδωρ.
  Είχε τύχη βουνό! Ήταν η σειρά του να πάει να ψωνίσει το μεσημεριανό για τους συναδέλφους του. Επιστρέφοντας βρίσκει τα γραφεία γεμάτα πτώματα. Φεύγει τρέχοντας. Επικοινωνεί με τον προϊστάμενό του. Αρχίζει να υποπτεύεται ότι κάτι δεν πάει καλά. Τον ψάχνει να τον σκοτώσει η ίδια η CIA. Προσπαθεί να κρυφτεί. Ξεφεύγοντας μόλις την τελευταία στιγμή από τον υποψήφιο δολοφόνο του θα πέσει πάνω στη Φαίη Νταναγουέη. Θα την εξαναγκάσει να πάνε στο διαμέρισμά της. Θα την δέσει, αλλά θα καταλήξουν στις εξομολογήσεις και στο ίδιο κρεβάτι.
  Ποιο ήταν το μυστήριο που έκρυβε αυτή η υπόθεση;
  Μέσα στα πλαίσια της CIA υπήρχε μια άλλη ομάδα, μικρότερη, που σχεδίαζε ανατροπές κυβερνήσεων και δολοφονίες σε πετρελαιοπαραγωγές χώρες. Φυσικά μόνο οι υψηλά ιστάμενοι την γνώριζαν. Ο Κόνδωρ ανακάλυψε τα ίχνη της, δεν ήξερε τι ακριβώς ήταν, και έκανε αναφορά. Και για να μην ξεσκεπαστεί η ύπαρξη αυτής της ομάδας αποφάσισαν να τους εξοντώσουν όλους, μισθώνοντας έναν επαγγελματία εκτελεστή, τον Μαξ φον Σίντοφ (τον θυμάστε στις ταινίες του Μπέργκμαν). Δηλαδή ένας από την CIA το αποφάσισε, οι άλλοι δεν είχαν ιδέα. Και βέβαια έπρεπε να στιγματίσει τον Κόνδορα, ώστε να ξεχυθεί όλη η CIA στο κατόπιν του.
  CIA μέσα στη CIA, επαγγελματίας εκτελεστής, αυτά συμβαίνουν μέχρι το 1974 που γράφεται το μυθιστόρημα, το οποίο μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη. Μετά σκέφτηκαν ότι δεν υπήρχε λόγος για τέτοια μυστικότητα. Είναι κοινό μυστικό ότι η ίδια η CIA και όχι μια μικρή ομάδα στο εσωτερικό της οργάνωνε στο εξής τα πραξικοπήματα και τις ανατροπές των κυβερνήσεων, με πιο χαρακτηριστική αυτή του Αλιέντε. Και βέβαια οι πραγματικοί δολοφόνοι (είδαμε το ντοκιμαντέρ για τους οικονομικούς), φαντάζομαι δεν χρειαζόταν πια να είναι «εξωτερικοί συνεργάτες», είναι κι αυτοί πράκτορες της CIA.
  Δεν νομίζω να έχω ξαναδεί ταινία που να ανεβάζει τόσο πολύ την αδρεναλίνη. Φαντάζομαι οι περισσότεροι την έχετε δει.

No comments: