Book review, movie criticism

Thursday, September 13, 2018

Jean Pierre Melville, Le cercle rouge (Ο κόκκινος κύκλος, 1970)


Jean Pierre Melville, Le cercle rouge (Ο κόκκινος κύκλος, 1970)


  Από σήμερα στους κινηματογράφους, σε επανέκδοση.
  Θεωρείται ως μια από τις καλύτερες αστυνομικές ταινίες που έχουν γυριστεί ποτέ.
  Τρεις κορυφαίοι ηθοποιοί με τις τρεις ιστορίες τους να συμπλέκονται. Ο Αλέν Ντελόν σε μια ιστορία ληστείας, ο Τζιαν Μαρία Βολοντέ σε μια ιστορία δραπέτευσης και καταδίωξης και ο Υβ Μοντάν σε μια ιστορία εκδίκησης.
  Ο Τζιαν Μαρία Βολοντέ ξεφεύγει από τον αστυνομικό που τον συνόδευε καθώς ταξίδευαν με το τραίνο. Θα πέσει πάνω στον Αλέν Ντελόν που μόλις έχει αποφυλακισθεί και ο οποίος σχεδιάζει, κατά προτροπή ενός φύλακα της φυλακής, μια ληστεία. Όσο για τον Υβ Μοντάν, θα εκδικηθεί την απόλυσή του από το σώμα της αστυνομίας.
  Η ληστεία θα πετύχει, αλλά στο τέλος τα πράγματα θα στραβώσουν, όπως σε όλα τα αστυνομικά-ή σχεδόν σε όλα.
  Θυμήθηκα τη διαπίστωση που είχα κάνει βλέποντας τις διαδοχικές μεταφορές, και μάλιστα σχεδόν διαδοχικά, της ιστορίας των 47 ρονίν, μια διαπίστωση που φαίνεται ισχύει σε Ανατολή και Δύση. Ενώ οι παλιές ταινίες ήταν περισσότερο ατμοσφαιρικές, οι σύγχρονες είναι περισσότερο δράσης: σύντομα πλάνα που δίνουν γρήγορο ρυθμό στην ταινία, πολλές σφαίρες με το χώρο να γεμίζει πτώματα, πολύ γρονθοκόπημα και άγριο κυνηγητό με αυτοκίνητα. 
  Φυσικά την είχα ξαναδεί την ταινία, αλλά την απόλαυσα εξίσου και τώρα που την είδα για δεύτερη, ίσως και για τρίτη, φορά.
 


No comments: