Book review, movie criticism

Saturday, September 29, 2018

Ridley Scott, Thelma and Louise (1991)


Ridley Scott, Thelma and Louise (1991)


  Και αυτή την ταινία σχολιάζει ο Syd Field στο βιβλίο του «Τα θεμέλια της σεναριακής γραφής» και είπα να την ξαναδώ. Και επί τη ευκαιρία για να το έχω πρόχειρο, να εφαρμόσω το αφηγηματικό σχήμα του Syd στην ταινία.
  Αρχή: Ετοιμάζονται για ένα διήμερο διακοπών. Σημείο ένα που εισάγει στο δεύτερο μέρος, η απόπειρα βιασμού της Θέλμας και ο φόνος του παρ’ ολίγον βιαστή από τη Λουίζ. Τρέχουν για το Μεξικό, το δεύτερο μέρος. Σημείο δύο που εισάγει στο τρίτο μέρος, εντοπίζονται από την αστυνομία και η προσπάθειά τους τώρα δεν είναι να φτάσουν στο Μεξικό αλλά πώς να τους ξεφύγουν.
  Παρεμπιπτόντως το ίδιο τριμερές αφηγηματικό σχήμα εφάρμοσα και στο διδακτορικό μου (μάλλον το δανείστηκα από τον Τσβετάν Τοντόροφ), σαν πιο απλό. Το πρώτο μέρος το ονόμασα κατάσταση ηρεμίας, το δεύτερο ανατροπή της κατάστασης ηρεμίας και το τρίτο αποκατάσταση της ηρεμίας, με τη μορφή της κάθαρσης, της λύσης, της σύλληψης των «κακών» κ.λπ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο ηρωισμός των δύο γυναικών που τις εξυψώνει στη συνείδησή μας, καθώς προτιμούν να φουντάρουν με το αμάξι στον γκρεμό από το να πέσουν στα χέρια των αστυνομικών.
  Το είδος ταινιών που προτιμώ είναι το drama. Αυτή την ταινία την θυμόμουνα πάρα πολύ καλά και με μεγάλη μου χαρά την ξαναείδα.

No comments: