Book review, movie criticism

Monday, September 3, 2018

Luis Puenzo, La puta y la ballena (2004)


Luis Puenzo, La puta y la ballena (2004)


  Τι κοινό μπορεί να έχουν μια πουτάνα και μια φάλαινα;
  Και οι δυο μπορεί να πληγωθούν. Η φάλαινα εξόκειλε σε μια ακτή της Παταγωνίας και την έσωσαν, βγάζοντάς της το καμάκι και βρέχοντάς την μέχρι να έλθει η παλίρροια και να μπορεί να φύγει. Η Λόλα «προδόθηκε» από τον φωτογράφο Εμίλιο, ο οποίος την πρόλαβε στο τσακ πριν φουντάρει από την ταράτσα ενός κτιρίου και τον ερωτεύθηκε.
  Αυτός;
  Αρχικά σίγουρα. Μετά όμως την πούλησε για 1500 πέσος στον μισότυφλο Σουάρεζ. Ξανάρχισε τη ζωή της πόρνης.
  Όμως του Εμίλιο του έλειψε. Έδωσε πίσω τα λεφτά στον Σουάρεζ για να την πάρει πίσω. Αυτή δεν έχει καμιά προθυμία να τον ακολουθήσει. Και από το αεροπλάνο που τους μεταφέρει φουντάρει στη θάλασσα. Στο ποιητικό τέλος της ταινίας θα πέσει δίπλα στη φάλαινα εκείνη. Όσο για τον φωτογράφο, θα σκοτωθεί λίγα χρόνια αργότερα στον ισπανικό εμφύλιο.
  Αυτή είναι η μια ιστορία. Γιατί υπάρχει και μια δεύτερη που διαδραματίζεται στο παρόν. Στην ταινία παρακολουθούμε εναλλάξ τις δυο ιστορίες.
  Η Ισπανίδα Βέρα πείθεται από τον Jordi, εκδότη της και πρώην εραστή της, να πάει στην Αργεντινή και να αναζητήσει τα ίχνη της Λόλας. Να δημοσιεύσει ένα βιβλίο με φωτογραφίες της, γράφοντας φυσικά και την ιστορία της. 
  Η ίδια έχει το προσωπικό της δράμα. Η οικογένεια την πνίγει, θέλει να φύγει μακριά από τον άντρα της και το γιο της. Έχει και κάτι που την ανησυχεί: ένα όγκο στο στήθος. Στο Μπουένος Άιρες (να βρίσκονται άραγε εκεί απόγονοι του μετανάστη παππού μου;) κάνει μαστεκτομή. Η βιοψία είναι θετική. Πέφτει σε απελπισία, και σε δυο άλλες αγκαλιές: η μια του εγγονού μιας γριάς στο διπλανό κρεβάτι στο νοσοκομείο, η οποία αποδεικνύεται ότι γνώριζε τη Λόλα (ήταν κι αυτή πόρνη, φίλη του Σουάρεζ, η «επίσημή» του), και η άλλη του Jordi, που έρχεται να τη δει στο Μπουένος Άιρες.
  Δυο συγκινητικές ιστορίες, σε μια ταινία από όπου η μελαγχολία ξεχειλίζει. Μου θύμισε την ταινία «Όλες μας οι επιθυμίες» του Philippe Lioret που είδα πρόσφατα. Και εδώ έχουμε δυο ιστορίες που συμπλέκονται, που όμως είναι συγχρονικές, με την ηρωίδα να είναι καταδικασμένη από καρκίνο.    

No comments: