Book review, movie criticism

Friday, September 28, 2018

Roman Polanski, Chinatown (1974)


Roman Polanski, Chinatown (1974)


  Ένας συνονόματός μου με έβαλε στα αίματα και αποφάσισα πριν γράψω το σενάριο που μου πρότεινε, based on my true story, να διαβάσω βιβλία για το σενάριο. Όχι ότι δεν θα μπορούσα να το γράψω αμέσως, ξέρω αρκετά πράγματα. Πριν λίγα χρόνια διάβασα το σενάριο του «Καταδικασμένου» του Κουροσάβα βλέποντας παράλληλα την ταινία. Όμως την πρόταση σκέφτηκα να τη χρησιμοποιήσω σαν κίνητρο για να διαβάσω βιβλία για το σενάριο πριν καταπιαστώ με το δικό μου.
  Ο συγγραφέας του βιβλίου που διαβάζω τώρα και έχει τίτλο «Τα θεμέλια της σεναριακής γραφής» Syd Field αναφέρεται συχνά στο «Chinatown» και στις «Τρεις μέρες του Κόνδορα». Την πρώτη ήθελα από παλιά να την ξαναδώ. Η δεύτερη παίχτηκε το καλοκαίρι σε επανέκδοση, όμως δεν κατάφερα να την ξαναδώ και να γράψω γι’ αυτήν. Τώρα είναι ευκαιρία, σκέφτηκα.
  Το θέμα του «Chinatown» είναι ένα πραγματικό σκάνδαλο που ονομάστηκε The rape of Owens valley. Έγινε στις αρχές  του 20ου αιώνα αλλά ο Πολάνσκι το τοποθετεί στο 1937. Τα κύρια πρόσωπα της πλοκής είναι ο Τζακ Νίκολσον και η Φαίη Νταναγουέη. Το τρίτο πρόσωπο είναι ο Τζων Χιούστον.
  Ο Τζακ Νίκολσον είναι ιδιωτικός ντετέκτιβ. Μια γυναίκα του ανέθεσε να ανακαλύψει την ερωμένη του συζύγου της. Όμως το πράγμα ήταν πιο περίπλοκο, η γυναίκα αυτή δεν ήταν η σύζυγός του. Όταν θα εμφανίζονται τα πτώματα θα ενδιαφερθεί ακόμη περισσότερο για την υπόθεση και θα αποκαλύψει το σκάνδαλο. Μαζί με το σκάνδαλο θα αποκαλύψει και μια ιστορία αιμομιξίας.
  Απαισιόδοξος ο Πολάνσκι, για μια ακόμη φορά το Κακό, φορέας του οποίου είναι ο πάμπλουτος Χιούστον (να μην ψάχνω τώρα το όνομά του στην ταινία), επικρατεί.
 

No comments: