Book review, movie criticism

Saturday, September 29, 2018

Michael Mann, Collateral (2004)


Michael Mann, Collateral (2004)


  Τελικά είπα να δω κάποιες από τις ταινίες που αναλύει ο Syd Field στο βιβλίο του «Τα θεμέλια της σεναριακής γραφής». Μια από αυτές ήταν και το «Collateral».
  Πολλές ταινίες τις έχω ξαναδεί χωρίς να τις θυμάμαι. Βλέποντας κάποιες σκηνές στο «Collateral» είμαι σίγουρος ότι την έχω ξαναδεί.
  Για να πω τη μαύρη αλήθεια, οι ταινίες thriller, crime, επιστημονική φαντασία και προπαντός τρόμου δεν είναι στις προτιμήσεις μου, αλλά χρησιμοποίησα σαν κίνητρο το βιβλίο για να δω κάποιες ταινίες που θεωρούνται πλέον κλασικές.
  Ο Τομ Κρουζ είναι πληρωμένος δολοφόνος. Μπαίνει σε ένα ταξί και το μισθώνει για πέντε στάσεις, όσες είναι και οι εκτελέσεις που θα κάνει. Οι τέσσερις είναι παράνομοι αλλά πρόθυμοι να συνεργαστούν με την αστυνομία και να καταθέσουν σε μια δίκη.
  Πολλά θα συμβούν, ο ταξιτζής θα εμπλακεί ενεργά καθώς κάποια στιγμή γίνεται όμηρος του Τομ Κρουζ όταν αποκαλύψει τι ακριβώς κάνει ο πελάτης του, και από φιλήσυχος που είναι θα εξελιχθεί σε έναν δυναμικό άντρα, που τελικά θα σώσει τη ζωή της τελευταίας στη λίστα, μιας εισαγγελέως που την είχε πάρει προηγουμένως στο ταξί και με την οποία είχαν μια πολύ φιλική συζήτηση. Φεύγοντας του άφησε την κάρτα της, μήπως ποτέ την χρειαστεί. Αυτό της έσωσε τη ζωή.
  Ναι, δεν μετάνιωσα που την είδα, πολύ καλή ταινία. 

No comments: