Book review, movie criticism

Tuesday, September 4, 2018

Ken Loach, Carla’s song (1996)


Ken Loach, Carlas song (1996)


  Με συγκινούν οι σκηνοθέτες που σκύβουν με αγάπη πάνω στα ανθρώπινα προβλήματα. Ένας από αυτούς είναι και ο Ken Loach. Έχουμε γράψει ήδη για δυο ταινίες του, τις «I, Daniel Blake» και «Lady bird, lady bird». Σειρά έχει σήμερα «Το τραγούδι της Κάρλας».
  Η Κάρλα είναι από τη Νικαράγουα. Βρίσκεται στη Γλασκόβη. Τη βλέπουμε σε ένα λεωφορείο. Μπαίνει ο ελεγκτής. Δεν έχει βγάλει εισιτήριο, δεν έχει καθόλου λεφτά. Ο ελεγκτής θέλει να φωνάξει την αστυνομία. Ο οδηγός παρεμβαίνει, της βγάζει το εισιτήριο, αλλά ο ελεγκτής είναι ανένδοτος. Ο οδηγός της ανοίγει την πόρτα και πετάγεται έξω, ενώ ταυτόχρονα την κλίνει για τον ελεγκτή. Αυτό θα του στοιχίσει μια εβδομάδα παύση από τη δουλειά του – τίποτα, εμένα μια άλλη ιστορία μου στοίχισε τρεις μήνες – αλλά θα γνωρίσει την Κάρλα που θα έλθει να τον ευχαριστήσει.
  Οι κόντρας, χρηματοδοτούμενοι από τις ΗΠΑ για να ανατρέψουν τους σαντινίστας, έχουν σκοτώσει μέλη της οικογένειάς της ενώ έπιασαν τον φίλο της. Τι του έκαναν; Θα αποκαλυφθεί στο τέλος της ταινίας.
  Ο οδηγός θα της συμπαρασταθεί, και ένα ειδύλλιο θα πλεχτεί ανάμεσά τους. Όμως πάνω από το ερωτικό στέκει το ανθρωπιστικό. Αφού την έσωσε από μια απόπειρα αυτοκτονίας, τη δεύτερη που έκανε, θα την πάρει να πάνε στην Νικαράγουα να βρει το φίλο της. Εκεί θα συναντήσει μια κατάσταση που δεν μπορούσε να τη διανοηθεί. Ενέδρες, σκοτωμοί, ο κίνδυνος παραμονεύει κάθε στιγμή. Και να ψάχνουν τον φίλο της και να μην μπορούνε να τον βρουν. Για την ακρίβεια, να μη θέλουν να τους πουν πού είναι.
  Ο φίλος της, που η Κάρλα βλέπει σε εφιαλτικά όνειρα τη στιγμή που τον έπιασαν και τον βασάνιζαν ενώ αυτή που είχε προλάβει να το σκάσει παρακολουθούσε κρυμμένη, είναι παράλυτος, με σπασμένη την σπονδυλική στήλη. Και όχι μόνο αυτό, οι κόντρας του έκοψαν τη γλώσσα.
  Κάποια στιγμή θα την οδηγήσουν σ’ αυτόν.
  Όχι, δεν θα τον παρατήσει, ο οδηγός θα επιστρέψει μόνος του στην πατρίδα του. Ο αριστερός Λόουτς δεν θα επέτρεπε στο ρομάντζο να υπερισχύσει του ανθρωπισμού. Εξάλλου ο οδηγός ήταν που την παρότρυνε να πάνε στην Νικαράγουα να βρουν τον φίλο της.
  Εξαιρετική ταινία, πολύ μου άρεσε.
  Στην πλοκή υπάρχει και ένας πρώην της CIA που εργάζεται για μια φιλειρηνική οργάνωση. Ήταν από αυτούς που οργάνωσαν και ενίσχυσαν τους κόντρας, όμως μεταστράφηκε όταν είδε την εγκληματική τακτική τους. Too good to be real.
 

No comments: