Book review, movie criticism

Wednesday, September 12, 2018

Mike Nichols, Carnal knowledge (1971)


Mike Nichols, Carnal knowledge (1971)

Από σήμερα 25-7-2019 σε επανέκδοση
  Πολλές φορές βλέπω σήμερα παλιές ταινίες χωρίς να θυμάμαι αν τις έχω ξαναδεί. Βλέποντας όμως κάποιες σκηνές το θυμάμαι.
  Είναι και η περίπτωση της «Γνώσης της σάρκας», ταινία την οποία ήθελα να δω χωρίς να θυμάμαι ότι την είχα ήδη δει. Ήταν στη λίστα των υπόψιν, αλλά αυτή η λίστα είναι πολύ μεγάλη, και για να επιλέξω μια ταινία απ’ αυτήν συνήθως κεντρίζομαι από κάτι. Στην προκειμένη περίπτωση αυτό το κάτι ήταν η ταινία «Book club» που είδα πρόσφατα. Υπήρξε βέβαια και το τυχαίο, έπεσε στα μάτια μου ψάχνοντας τον φάκελο όπου έχω όλες τις ταινίες που έχω ριπάρει από τα dvd που μοίραζαν παλιά οι εφημερίδες -δεν ξέρω αν μοιράζουν ακόμη.
  Γιατί το «Book club»;
  Μια από τις ηθοποιούς που παίζουν στην ταινία είναι και η Candice Bergen, εβδομηντάρα πια. Την θυμόμουνα πολύ όμορφη στον «Στρατιώτη Μπλου» (1970), ταινία που είχα δει φοιτητής. Την είδα στα γεράματά της, είπα να την ξαναδώ και στα νιάτα της.
  Ο Μάικ Νίκολς δεν αφηγείται τόσο μια ιστορία όσο σκηνές από τις σχέσεις ανδρών και γυναικών. Στο πρώτο μισό η ταινία είναι πάνω στο μοτίβο «μια γυναίκα δύο άντρες». Η γυναίκα είναι η Κάντις Μπέργκεν και οι άνδρες ο Τζακ Νίκολσον και ο Αρτ Γκάρφανκελ, ο δεύτερος πιο γνωστός σαν τραγουδιστής. Και οι τρεις τους είναι φοιτητές. Ο Τζακ είναι ο γκομενιάρης, ο Αρτ ο συνεσταλμένος. Θα καταφέρει σιγά σιγά την Κάντις, όμως θα του την κλέψει ο Τζακ. Η Κάντις θα έχει για λίγο διάστημα παράλληλη σχέση και με τους δυο. Όμως κάποια στιγμή το σκηνικό ξεκαθαρίζει, η Κάντις έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον Αρτ που την αγαπά, και δεν υποκύπτει στο τελεσίγραφο του Τζακ να του φανερώσει τη σχέση τους.
  Μετά υπάρχει ένα αφηγηματικό άλμα. Ο Αρτ παντρεμένος, όχι με την Κάντις, ο Τζακ εργένης, μόλις τα έχει φτιάξει με την Αν Μάργκαρετ. Θα συζήσουν, και στο τέλος θα την παντρευτεί παρά την αρχική του άρνηση. Ίσως τον λύγισε η απόπειρα αυτοκτονίας της.
  Σε ένα ακόμη αφηγηματικό άλμα βλέπουμε τον Αρτ χωρισμένο με μια γκόμενα, και τον Τζακ επίσης χωρισμένο να είναι με μια πόρνη, έχοντας σεξουαλικό πρόβλημα, το οποίο του το λύνει με συγκεκριμένο τελετουργικό.
  Εξαιρετικός σκηνοθέτης ο Νίκολς, με μεγάλα κοντινά πλάνα μας δείχνει τους ήρωές του. Από τα πιο ωραία είναι τα δυο σχεδόν γκρο πλαν όπου οι δυο ήρωες, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, αφηγούνται τα προβλήματα στη σχέση τους με τη γυναίκα τους· μεγάλα πλάνα, νομίζεις ότι απευθύνονται στον θεατή. Μόνο στο τέλος βλέπουμε τον φίλο που κάθεται απέναντι στο τραπέζι.
  Για μια ακόμη φορά θαύμασα το υποκριτικό ταλέντο του Νίκολσον, σε μια ταινία που ήδη προείκαζε την μακρά επιτυχημένη πορεία του στον κινηματογράφο.    

No comments: