Book review, movie criticism

Friday, February 15, 2019

Frank Oz, Bowfinger (1999)


Frank Oz, Bowfinger (1999)


  Εξαιρετική κωμωδία με τον Στιβ Μάρτιν και τον Έντι Μέρφι, με ένα εντελώς πρωτότυπο σενάριο.
  Ο Στιβ Μάρτιν είναι σκηνοθέτης, αλλά τελευταία δεν τα πηγαίνει καλά, οι παραγωγοί δεν τον εμπιστεύονται. Και σκαρφίζεται το εντελώς απίθανο, να φτιάξει μια ταινία με τέτοιο τρόπο που ο πρωταγωνιστής, ο Έντι Μέρφι, δεν θα το πάρει χαμπάρι.
  Είναι δυνατόν;
  Σε μια κωμωδία τα πάντα είναι δυνατά. Σαν κομπάρσους θα προσλάβει λαθρομετανάστες μεξικανούς τους οποίους θα βοηθήσει να περάσουν τα σύνορα. Είναι και δυο στενοί του συνεργάτες που θα συμμετάσχουν στο κόλπο. Έρχεται και η γκόμενα που μόλις έχει καταφτάσει στο Χόλυγουντ με τη φιλοδοξία να γίνει ηθοποιός.
  Και η σάτιρα: θα τη δείξει να πέφτει από τη μια αγκαλιά στην άλλη, ανάλογα με το ποιος της φαίνεται κάθε φορά ότι έχει τη μεγαλύτερη επιρροή στο γύρισμα της ταινίας. Πρώτος θα είναι ο νεαρός και όμορφος συνεργάτης του Στηβ Μάρτιν. Στη συνέχεια ο ίδιος ο Στηβ Μάρτιν, για να ακολουθήσει στο τέλος ο σωσίας του Στηβ Μάρτιν, που θα αποδειχθεί ότι είναι ο δίδυμος αδελφός του με τον οποίο όμως δεν έχει ιδιαίτερες σχέσεις.
  Ναι, η καριέρα θέλει θυσίες, και τέτοιου είδους θυσίες μόνο μια γυναίκα μπορεί να τις κάνει, μια και ο σκηνοθετικός χώρος ανδροκρατείται.
  Και το εφέ έκπληξης: οι θυσίες αυτές είναι μεγαλύτερες απ’ ό,τι φανταζόμαστε: η κοπέλα είναι τελικά λεσβία.
  Από τις πιο απολαυστικές κωμωδίες που έχω δει τελευταία.

No comments: