Book review, movie criticism

Friday, February 8, 2019

Yasujiro Ozu 26. The Munekata sisters (Munekata kyōdai 1950)


Yasujiro Ozu 26. The Munekata sisters (Munekata kyōdai 1950)


  Το έργο μου θύμισε το «The wings of a dove», έργο βασισμένο στο μυθιστόρημα του Henry James.
  Η Setsuko είναι παντρεμένη με τον Mimura. Όταν συνειδητοποίησε ότι ήταν ερωτευμένη με τον Tashiro, αυτός είχε φύγει για την Γαλλία και έτσι παντρεύτηκε τον Mimura. Αυτό εκτός πλαισίου της ιστορίας, το μαθαίνουμε αργότερα. Όμως στο ημερολόγιό της έγραψε αρκετά για αυτή της την αγάπη. Το ανακάλυψε η αδελφή της η Mariko, μια πρόσχαρη κοπέλα, όμως πιο πριν το είχε ανακαλύψει ο Mimura (το μαθαίνουμε αργότερα). Δεν αντέχει στη σκέψη ότι η γυναίκα του αγαπούσε κάποιον άλλο πριν τον παντρευτεί. Πίνει, χάνει τη δουλειά του (είναι μηχανικός), και δεν ψάχνει για άλλη δουλειά. Όταν επιστρέφει από τη Γαλλία ο Tashiro, ο Mimura σχεδόν καταρρέει. Φέρεται άσχημα στη γυναίκα του, μάλιστα μια φορά τη κτυπάει, αυτή του ορκίζεται ότι δεν υπήρξε ούτε υπάρχει τίποτα μεταξύ τους. Δεν έχει σημασία, ξέρει ότι αγαπιούνται. Μπροστά σ’ αυτή την κατάντια του Mimura και σ’ αυτή τη συμπεριφορά του απέναντι στη γυναίκα του, η Mariko προσπαθεί να τους τα φτιάξει, αν και η ίδια είναι λιγάκι ερωτευμένη μαζί του. Ο Mimura της ζητάει να χωρίσουν, πιστεύοντας ότι αυτό θέλει, πράγμα που δεν συμβαίνει. Θα κλάψει, όμως τελικά θα συμφωνήσει για το διαζύγιο. Ο Tashiro την επισκέπτεται, συμφωνούν να παντρευτούν μετά το διαζύγιο. Ετοιμάζονται να φιληθούν, όταν καταφτάνει ο Mimura. Είναι τύφλα στο μεθύσι. Ίσως αντιλαμβάνεται τη σκηνή, και το δυνατό σοκ μαζί με το μεθύσι τού προκαλούν καρδιακή προσβολή. Πεθαίνει.
  Όπως και η ηρωίδα του Henry James, δεν θα θελήσει να τον παντρευτεί. Το φάντασμα του άντρα της θα πέφτει σαν σκιά πάνω τους. Αυτός λέει ότι θα την περιμένει. Για πάντα.
  Δεν ξέρουμε ποιον από τους τρεις να πρωτολυπηθούμε. Πολύ συγκινητική ταινία, που εν μέρει την παράσταση την κλέβει η Mariko με την εύθυμη, συχνά κωμική, συμπεριφορά της. Είπαμε, ο Ozu έχει κατά βάση κωμική στόφα.
  Δοκίμασα να την ανεβάσω στο youtube, μου έρχεται το μήνυμα ότι πιθανόν να απορρίφθηκε λόγω παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων.
  Η προηγούμενη ανάρτησή μας ήταν για την ταινία «Late spring».

No comments: