Book review, movie criticism

Tuesday, February 19, 2019

Yasujiro Ozu 27.Early summer (Bakushu 1951)


Yasujiro Ozu 27.Early summer (Bakushu 1951)


  Η Noriko είναι ήδη 28 χρονών και ακόμη δεν έχει παντρευτεί. Πρόβλημα για την οικογένεια. Ο θείος, κουφός από το ένα αυτί, πιέζει να της βρουν γαμπρό.
  Της βρίσκουν. Είναι όμως 42 χρονών, την περνάει 14 χρόνια. Όμως και η ίδια, στα 28 της είναι περασμένη, τι καλύτερο θα μπορούσε να βρει; Την πιέζουν από εδώ, την πιέζουν από εκεί, η ίδια, χωρίς να απορρίπτει την πρόταση, δεν λέει και το ναι. Όταν όμως η μητέρα ενός συναδέλφου του αδελφού της λέει ότι πολύ θα την ήθελε για νύφη, συγκατατίθεται αμέσως. Η μητέρα είναι ενθουσιασμένη.
  Όμως είναι χήρος, με μια κόρη. Η οικογένειά της αντιδρά. Η κόρη θα είναι πρόβλημα στο μέλλον. Αυτή όμως είναι ανένδοτη. Αναγκάζονται να υποχωρήσουν.
  Σαν σενάριο δεν μου είπε τίποτα το ιδιαίτερο. Βλέπουμε το πρόβλημα της αποκατάστασης μιας κοπέλας στις διάφορες εκδοχές του. Αυτό όμως που με ενθουσίασε είναι τα κωμικά επεισόδια με τα πιτσιρίκια, που δεν προσφέρουν τίποτα στην οικονομία του έργου. Απλά, έχοντας κωμική φλέβα ο Όζου όπως είπαμε, τα επινοεί και τα παρεμβάλει στη ροή του έργου. Ειδικά εκείνα με τον κουφό θείο είχαν πολύ πλάκα.
  Την ταινία μπορείτε να τη δείτε στο youtube με αγγλικούς υπότιτλους.
  Η προηγούμενη ανάρτησή μας ήταν για την ταινία «The Munekata sisters».

No comments: