Book review, movie criticism

Thursday, February 21, 2019

Meryem Benm'Barek-Aloïsi Σοφία (2018)




  Από σήμερα στους κινηματογράφους.
  Μια ταινία που το στόρι της διαδραματίζεται στο Μαρόκο δεν θα την έχανα ποτέ, έστω και αν έχει γυριστεί, όπως μπορώ να υποθέσω, εκτός Μαρόκου, από την μαροκινή σκηνοθέτιδα Meryem Benm'Barek-Aloïsi που ζει τώρα στο Βέλγιο.
  Μέχρι τώρα είχα συνηθίσει να βλέπω σε ταινίες το δράμα γυναικών που ζουν σε ισλαμικές χώρες. Σε αυτή την ταινία βλέπουμε ότι το δράμα τους μπορεί να είναι και δράμα των ανδρών.
  Η Σοφία είναι έγκυος, όμως δεν έχει αντιληφθεί την εγκυμοσύνη της. Γίνεται σε περιπτώσεις που είναι αθέλητη, ακούμε στην ταινία. Το αντιλαμβάνεται πρώτη η ξαδέλφη της και τελικά και η ίδια, λίγο πριν σπάσουν τα νερά.
  Μας είναι αδιανόητο το νομικό πλαίσιο που ακούμε: δεν μπορεί να δεχθεί κανένα νοσοκομείο ή κλινική μια ετοιμόγεννη χωρίς τα χαρτιά του πατέρα, που να αποδεικνύουν ότι το παιδί που θα γεννηθεί είναι καρπός ενός γάμου. Και αναρωτιέται κανείς: οι ανύπαντρες ετοιμόγεννες γεννάνε στα σπίτια τους όπως οι δικές μας παλιά στα χωράφια, με όλους τους κινδύνους των επιπλοκών; Στα γράμματα αρχής διαβάζουμε εξάλλου ότι οι σεξουαλικές σχέσεις ανάμεσα σε άτομα του αντίθετου φίλου (για του ίδιου φύλου η ποινή μου είναι γνωστή, ο θάνατος) τιμωρούνται μέχρι και με ένα χρόνο φυλάκιση.
  Και κάποια στιγμή έχουμε τη μεγάλη ανατροπή, η οποία δείχνει και το δράμα των ανδρών. Αλλά φυσικά, το γράψαμε και σε προηγούμενη ανάρτηση, στις καινούριες ταινίες δεν κάνουμε σπόιλερ, δεν θα το αποκαλύψουμε.
  Θα αναρωτηθείτε: μου άρεσε τελικά η ταινία;
  Τα κριτήρια για να μου αρέσει μια ταινία ή όχι είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που θα ήταν αποδεκτά από ή για έναν επαγγελματία κριτικό κινηματογράφου. Ένα από αυτά είναι το ειδολογικό κριτήριο, στο οποίο αναφέρομαι συχνά. Θέλω να διατηρώ τη δροσερή ματιά ενός ερασιτέχνη, και γι’ αυτό εξάλλου δεν διαβάζω κριτικές άλλων, τουλάχιστον πριν αναρτήσω τη δική μου.
  Ναι, μου άρεσε πολύ η ταινία.
  Δεν πέρασε ούτε μια ώρα από τότε που έγραψα τα παραπάνω, και η σύμπτωση.
  Επικολλώ από το twitter.
  «Η άλλη 20 χρόνων στη Κοζάνη πήγε νοσοκομείο γιατί πόναγε η κοιλιά της κ γεννούσε αλλά δεν ήξερε ότι είναι έγκυος. Ω μα τον Τουτατις».
  Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη που έδωσε η σκηνοθέτις στον Γιάννη Κοντό.


No comments: