Book review, movie criticism

Thursday, September 10, 2020

Marco Belloccio, Ο προδότης (Il traditore, 2019)

Marco Belloccio, Ο προδότης (Il traditore, 2019)

 

Από σήμερα στους κινηματογράφους

  Μετά τον «Καπόνε» μας έρχεται καπάκι ο «Προδότης».

  Όμως εδώ δεν είμαστε στην Αμερική, παρόλο που θα βρεθούμε εκεί στο τέλος της ταινίας, είμαστε στην Ιταλία, και συγκεκριμένα στη Σικελία, αφού κάνουμε πρώτα μια βόλτα από τη Βραζιλία. Εκεί έχει καταφύγει ο Τομάζο Μπουσέτα για να ξεφύγει από τη Μαφία καθώς έχει μπει στο στόχαστρό της, ξεκαθάρισμα λογαριασμών όπως λέγεται το αλληλοφάγωμα στις συμμορίες. Όμως θα τον τσιμπήσει η βραζιλιάνικη αστυνομία και θα τον εκδώσει στην Ιταλία.

  Όχι, δεν είναι προδότης, δεν έχει να πει τίποτα στον ανακριτή. Όμως όταν αρχίζουν να δολοφονούν πάλι μέλη της οικογένειάς του θα τα ξεράσει όλα, για εκδίκηση. Θα ακολουθήσει και άλλος, και το αποτέλεσμα θα είναι να καταλήξουν ένα σωρό αρχιμαφιόζοι στη φυλακή. Με εκδραμάτιση σημείων της απολογίας του παρακολουθούμε σκηνές από το παρελθόν.

  Τελικά τα διαβάζεις στις εφημερίδες αλλά τα ξεχνάς. Ο Τζούλιο Αντρεότι ήταν ανακατεμένος με τη Μαφία, κατά μαρτυρία του Μουσάτα· και όχι μόνο τη δική του, όπως διαβάζω στο σύνδεσμο της βικιπαίδειας. Κάθισε κάμποσες φορές στο σκαμνί του κατηγορουμένου, για να βγει στο τέλος καθαρός

  Τώρα θα κάνω ένα τεστ στην ευφυία σας. Τι πιστεύετε, ότι οι κατηγορίες ήταν ψεύτικες και πολύ σωστά αθωώθηκε τελικά, ή ότι κινήθηκαν τα νήματα ώστε να επιτευχθεί η αθώωσή του;

  Στη διαφθορά οι γείτονές μας σκίζουν. Οι δικοί μας πολιτικοί (κάποιοι βέβαια) έχουν τα χέρια τους βουτηγμένα στα λεφτά, όμως οι Ιταλοί (κάποιοι βέβαια) τα έχουν βουτηγμένα στο αίμα.

  Και αυτό πού το πας; Είναι λίγο να μην έχεις μαφία στη χώρα σου και βαρόνους της κοκαΐνης; Εντάξει, έχουμε κι εμείς εγκληματίες, αλλά όχι της κλάσης των Ιταλών και των Αμερικάνων.

  Για αστυνομική, είδος που δεν βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεών μου, η ταινία μου άρεσε πολύ. Βέβαια είναι και ο σκηνοθέτης, ο Μάρκο Μπελόκιο.  

 

 

No comments: