Book review, movie criticism

Sunday, September 13, 2020

Jingle Ma, Hua Mulan (花木兰, 2009)

Jingle Ma, Hua Mulan (花木, 2009)

 


  Η παροιμία λέει «όταν είναι ζεστό το σίδερο κολλά». Aφού είδα τη «Μουλάν» της Νίκι Κάρο που προβάλλεται από την Πέμπτη που μας πέρασε στους κινηματογράφους, αποφάσισα να δω άλλες δυο ταινίες με θέμα την Μουλάν (Χουά είναι το επώνυμό της)· Κινέζικες φυσικά.

  Στην ανάρτηση για την ταινία της Νίκι Κάρο έγραψα ότι η ιστορία της Μουλάν τοποθετείται τον 4ο αιώνα. Οι κινέζοι είναι πιο ενημερωμένοι, μιλάνε για την Μουλάν που υπερασπίστηκε το κράτος του Wei και τοποθετούν την ιστορία της το 450 μ.Χ., όπως διαβάζω στην σύνδεσμο της βικιπαίδειας. Υπήρξε μια περίοδος δύο αιώνων (386-589) κατά την οποία η ενότητα της Κίνας την οποία είχε πετύχει ο Qin Shi Huang Di το 221 π.Χ. είχε καταρρεύσει. Ένα από τα κράτη της διαιρεμένης πλέον Κίνας ήταν και το κράτος του Wei, στα βόρεια σύνορα.

  Τα σύνορα αυτά απειλούνταν συνεχώς από βόρειους βάρβαρους νομάδες, τους Ρόουραν. Μια από τις φορές που απειλήθηκαν ο αυτοκράτορας έκανε επιστράτευση. Κάθε οικογένεια στρατιωτικών έπρεπε να δώσει ένα μέλος της, ενώ οι υπόλοιπες οικογένειες έπρεπε να συνεισφέρουν σε τρόφιμα για την εκστρατεία. Η Μουλάν, όπως γράψαμε στην προηγούμενη ανάρτηση, προκειμένου να πάει ο ηλικιωμένος πατέρας της μια και δεν υπήρχε γιος στην οικογένεια, αποφάσισε να πάει η ίδια. Διέπρεψε με τα κατορθώματά της, και το όνομά της έγινε μύθος.

  Με βαθμολογία 6.8 στο IMDb ξεπερνάει κατά 1.4 τη «Μουλάν» της Νίκι Κάρο, που έχει μόλις 5.4.

  Στη βικιπαίδεια διαβάζω ακόμη ότι από το casting πέρασαν η Zhang ZiyiΟ δρόμος στο σπίτι»), η Michelle Yeoh και η Liu Yifei η οποία μετά από 11 χρόνια πήρε το ρόλο στην ταινία της Νίκι Κάρο. Στην ταινία του Jingle Ma τον ρόλο τον κέρδισε η Zhao Wei.

  Οι πολεμικές ταινίες δεν είναι πρώτες στην προτίμησή μου. Πιο πάνω είναι το drama και το romance. Η ταινία της Caro είναι κυρίως war, ενώ του Jingle Ma είναι κυρίως romance. Στα κεντρικά σημεία της πλοκής η Κάρο ακολουθεί τον Jingle Ma, αλλά χωρίς να ενδιαφέρεται για romance.

  Την ταυτότητα της Μουλάν την ξέρει ο χωριανός της, όμως θα την ανακαλύψει και ο Wentai, βλέποντάς τη να κάνει μπάνιο μέσα στη λίμνη

  Όμως όχι αμέσως. Θα μεσολαβήσουν αρκετά επεισόδια μέχρι να μάθει ότι η κοπέλα που είδε να κολυμπάει στη λίμνη ήταν η Mulan.

  Οι χαρακτήρες δεν είναι επίπεδοι, όπως στις ταινίες δράσης. Υπάρχει αρκετή αμφιταλάντευση από τη μεριά της Μουλάν όταν σκοτώνει τον πρώτο εχθρό, που δεν είναι άλλος από τον διοικητή της εχθρικής μονάδας. O Wentai την προειδοποιεί, στον πόλεμο δεν χωράει συναισθηματισμός.

  Θα το ξεχάσει όταν μαθαίνει ότι ο Wentai έχει πέσει σε ενέδρα και κινδυνεύει. Θα τρέξει να τον σώσει αφήνοντας τη βάση ανεφοδιασμού με ελάχιστους στρατιώτες να τη φυλάνε. Σώζει τον Wentai, όμως η εχθροί στο μεταξύ επιτέθηκαν στη βάση και σκότωσαν τους υπερασπιστές της.

  Η Μουλάν πέφτει σε κατάθλιψη, σκέφτεται την ειρήνη, δεν επιτρέπει στους στρατιώτες της να ασκηθούν. Δεν συμμετέχει στις μάχες.

  Άλλες τύψεις, όταν πληροφορείται ότι ο Wentai σκοτώθηκε σε μια μάχη στην οποία δεν θέλησε να συμμετάσχει. Τραυματισμένος της άφησε μήνυμα, να μείνει δυνατή να υπερασπιστεί την πατρίδα.

  Συνέρχεται σιγά σιγά, και διακρίνεται στις επόμενες μάχες.

 

No comments: