Book review, movie criticism

Thursday, September 3, 2020

Judd Apatow, Η τέχνη της ενηλικίωσης (The king of staten island, 2020)

Judd Apatow, Η τέχνη της ενηλικίωσης (The king of staten island, 2020)

 


  Από σήμερα στους κινηματογράφους

  Στην υποβαθμισμένη γειτονιά του Staten Island ζει ο Σκοτ (Pete Davidson). Ζωγραφίζει πολύ ωραία και έχει χόμπι να κάνει τατουάζ. Ζει με τη μητέρα του (Marisa Tomei), χήρα. Ο άντρας της, πυροσβέστης, σκοτώθηκε πάνω στην προσπάθειά του να σώσει κάποιους εγκλωβισμένους σε ένα κτίριο που είχε αρπάξει φωτιά. Ο θάνατός του στοίχισε πολύ στον Σκοτ.

  Πείθει ένα αγοράκι να του κάνει τατουάζ. Όταν το βλέπει ο πατέρας του γίνεται πυρ και μανία. Πηγαίνει και ζητάει το λόγο. Η μητέρα προσπαθεί να τον καλμάρει, θα πληρώσει αυτή για να του το αφαιρέσουν, όμως τίποτα.

  Αργότερα θα την επισκεφτεί. Είναι πυροσβέστης, έμαθε πώς πέθανε ο άντρας της, μετάνιωσε για τα σκληρά λόγια που είπε.

  Το ειδύλλιο θα ψηθεί ανάμεσά τους, πράγμα που βρίσκει εντελώς αντίθετο το Σκοτ. Θα δείξει σημεία υποχώρησης, θα αναπτύξει μια αγαπησιάρικη σχέση με τα παιδιά του (είναι χωρισμένος), όμως το μυαλό του είναι πώς να διαλύσει αυτό τον δεσμό.

  Θα τα καταφέρει;

  Η ταινία μου θύμισε τον «Πατέρα» του Majid Majidi, όπου βλέπουμε τον νεαρό να απορρίπτει τον πατριό του.

  Συνήθως έχουμε αντιστροφές στις ταινίες. Το μοτίβο «αρχικά δεν χωνεύονται και μετά τα φτιάχνουν» είναι γνωστό. Στο μυαλό μου έρχεται η ταινία «Πρόσκληση σε γάμο» (2018) του Victor Levin. Το ίδιο και εδώ, με τη μητέρα και τον πυροσβέστη.

  Και ο γιος; Θα διαλύσει τελικά αυτό το δεσμό;

  Εδώ θα αναφέρω ένα επεισόδιο από τον «Γκαούρ-Ταρζάν», ανάγνωσμα των παιδικών μου χρόνων, που μου άρεσε περισσότερο από τον «Μικρό ήρωα».

  Οι μαύροι ζητούν από τον Ποκοπίκο να τους πει ποιος είναι αυτός που τους έκανε… δεν θυμάμαι τι. Διαφορετικά τον περιμένει η χύτρα στην οποία θα τον κάνουν σούπα. Και ο Ποκοπίκο: «Α, όλα κι όλα, εγώ στα μυστικά είμαι τάφος, το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι το όνομά του αρχίζει σε Ταρ και τελειώνει σε Ζαν.

  Έτσι κι εγώ, η ταινία παίζεται στους κινηματογράφους, δεν θα κάνω σπόιλερ, το μόνο που μπορώ να σας πω ότι έχει ανάλογο τέλος με την ταινία του Majidi.

  Όμως το παρακάτω δεν είναι σπόιλερ, θα το πω. Ο πατέρας του Davidson ήταν όντως πυροσβέστης και σκοτώθηκε πάνω στο καθήκον, σε έναν από τους δίδυμους πύργους. Η απώλειά του του στοίχισε πολύ. Ίσως αυτό εξηγεί και την καταπληκτική ερμηνεία του, καθώς υποδυόταν κατά κάποιο τρόπο τον εαυτό του.

 

No comments: