Book review, movie criticism

Thursday, September 10, 2020

Niki Caro, Mulan (2020)

Niki Caro, Mulan (2020)

 



  Από σήμερα στους κινηματογράφους

  Για τη Μουλάν πρωτοδιάβασα σε ένα από τα αναγνωστικά κινέζικης γλώσσας που διδαχθήκαμε στον Σύνδεσμο Φιλίας Ελλάδας Κίνας. Αργότερα είδα ότι γυρίστηκαν κάποιες ταινίες πάνω στην ιστορία της, κινέζικες όμως όλες. Νομίζω και σήριαλ . [Τελικά βρήκα μόνο δυο ταινίες και ένα σήριαλ, 40 επεισόδια των 37 λεπτών. Θα δω τις ταινίες].

  Η ιστορία της διαδραματίζεται κάπου τον 4ο αιώνα.

  Κάθε οικογένεια πρέπει να δώσει έναν άνδρα για τον αυτοκρατορικό στρατό καθώς αντιμετωπίζουν επίθεση από βόρειους νομάδες. Όμως στην οικογένεια της Μουλάν ο μόνος άντρας είναι ο πατέρας της, καθώς δεν έκανε γιους παρά μόνο δυο κόρες. Για να αποτρέψει την στρατολόγησή του, καθώς στην ηλικία του δύσκολα θα άντεχε τις ταλαιπωρίες και τις μάχες, ντύνεται αυτή άντρας και πηγαίνει στη θέση του.

  Διαθέτει το chi, εκείνη την δύναμη που κάνει ξεχωριστό εκείνον που την κατέχει. Αλλά και οι εχθροί έχουν μια γυναίκα-μάγισσα στις δυνάμεις τους που μεταμορφώνεται σε πουλί κατά περίσταση, σκορπίζοντας τον θάνατο. Μάγισσα αυτή, διαθέτοντας το chi η Μουλάν, θα δούμε πολλές εντυπωσιακές σκηνές, όλες στα πλαίσια του φανταστικού με τις οποίες μας έχουν συνηθίσει πολλές κινέζικες ταινίες, ένας συνδυασμός πολεμικών τεχνών και ακροβατικών της όπερας του Πεκίνου.

  Αξίζει να δείτε την ταινία, με μια εξαιρετική Liu Yifei στο ρόλο της Μουλάν και με μια επίσης εξαιρετική Gong Li (πολλοί την ξέρετε, κάποτε ήταν η μούσα του Τζανγκ Γιμόου) στο ρόλο της μάγισσας, είναι εντυπωσιακή.

  Ακόμη νοσταλγώ μια ταινία που είδα πριν χρόνια, κάπου το 1985, με μια κοπέλα επίσης σε εντυπωσιακές σκηνές wu xia και ένα νεαρό λόγιο. Έψαξα, αλλά χωρίς κανένα άλλο στοιχείο, κανένα όνομα, δεν μπόρεσα να τη βρω. Μάλλον θα την ξαναψάξω.

 

 

No comments: