Book review, movie criticism

Monday, January 16, 2023

Sun Yu, The life of Wu Xun (武训传, 1950)

Sun Yu, The life of Wu Xun (武训传,1950)

 


  Και φτάσαμε στην επίμαχη ταινία: In the People's Daily Mao attacked Wu Xun as a liberal whose literacy programs implied that revolution was not necessary. A group of politicians, led by Kang Sheng and Mao's wife Jiang Qing, leveled charges against the film in order to discredit what they called "liberal" tendencies.

  Κατηγορήσανε λοιπόν την ταινία για φιλελευθερισμό, ότι θέλει να δείξει πως η επανάσταση δεν είναι αναγκαία αν μορφωθεί ο κόσμος.

  Μεγάλος ο Μάο, διάβασα πόσο επαινέθηκε η στρατηγική του στη «Μεγάλη πορεία» με τους έξυπνους ελιγμούς για να ξεφύγει από διώκτες και εχθρούς, και γι’ αυτό μάλλον πήραν τα μυαλά του αέρα και νόμιζε ότι ήταν εξίσου καλός κινηματογραφικός κριτικός. Έτσι ενώ η ταινία επαινέθηκε αρχικά, και μάλιστα από αξιωματούχους του κόμματος (δεν θα εκπλαγώ αν ανάμεσά τους ήταν και ο Zhou Enlai), μετά την δριμεία επίθεση που της έκανε ο Μάo άλλαξε η ρότα της κριτικής για την ταινία. Tώρα πού διάβολο είδε ότι «προβάλει τη φεουδαρχική κουλτούρα», ότι «δείχνει ανοχή στη συκοφαντία της αγροτικής επανάστασης» και προπαντός ότι ο κύριος χαρακτήρας είναι ένας «αντιδραστικός φεουδαρχικός ηγέτης», μάλλον στον ύπνο του.

  Μόλις το 1986 αποκαταστάθηκε πλήρως η ταινία.

  Ο Wu Xun, που υπέφερε από ταπεινώσεις, εξευτελισμούς και εξαπατήσεις λόγω της αγραμματοσύνης του, αποφάσισε να κτίσει σχολεία για τα φτωχά παιδιά. Δεν εκπλήσσει, και σε μας η δωρεάν παιδία έχει ιστορία λίγων μόνο δεκαετιών, εγώ την πρόλαβα τότε που δεν ήταν δωρεάν.

  Πού θα έβρισκε λεφτά;

  Ζητιανεύοντας.

  Τα κατάφερε και έκτισε τρία σχολεία για τα φτωχά παιδιά. Πολλοί προσφέρθηκαν να βοηθήσουν την προσπάθειά του.

  Στα γράμματα τέλους διαβάζουμε:

  «Οργάνωσε προσωπικά τρία ελεύθερα σχολεία, όμως μετά το θάνατό του τα άρπαξαν οι γαιοκτήμονες. Έτσι, μόνο η μόρφωση δεν φτάνει για την απελευθέρωση των φτωχών, και η εκδίκηση του Zhou δεν μπορεί να οργανώσει το λαό, τις εργαζόμενες μάζες. Μετά από χιλιάδες χρόνια βασάνων και αιματηρών αγώνων, κάτω από την οργάνωση του κομμουνιστικού κόμματος, κάτω από το σωστή ηγεσία πολιτικών κομμάτων, κτυπήθηκαν οι ιμπεριαλιστές και το Guomintang και η Κίνα ελευθερώθηκε».

  Οι τελευταίες γραμμές δείχνουν καθαρά ότι Sun Yu θεωρούσε την επανάσταση απαραίτητη, και αυτή μόνο κάτω από την καθοδήγηση ενός κόμματος, του κομμουνιστικού μπορούσε να γίνει. Μάλλον δεν θα διάβασε αυτές τις γραμμές ο Μάο, ή δεν θα τους έδωσε σημασία.

  Ο Ζhou ήταν ένας φίλος του που φυλακίσθηκε άδικα στην προσπάθειά του να υπερασπισθεί μια κοπέλα που θα την πάντρευαν με το ζόρι, το έσκασε και οργάνωσε αντάρτικη ομάδα που έπαιρνε εκδίκηση από τους πλούσιους.

  Μπορώ να υποθέσω τι ενόχλησε τον Μάο:

  Ο Wu Xu έχει τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του αντιήρωα. Ταπεινή εμφάνιση, ταλαιπωρημένα χαρακτηριστικά. Η δύναμη της θέλησής του δεν φαίνεται σ’ αυτά. Μάλλον στη θέση του ο Μάο ήθελε έναν ήρωα με τα χαρακτηριστικά του δυναμικού επαναστάτη.

  Μα τόσο πολύ να του ξέφυγε η αναγκαιότητα της μόρφωσης του απλού λαού;

  Είναι φοβερό το πρόβλημα της παρέμβασης αυταρχικών καθεστώτων στην κουλτούρα.

  Η μη παρέμβαση στα της κουλτούρας είναι από τα μεγάλα αγαθά της δημοκρατίας.

  Την ταινία μπορείτε να τη δείτε στο youtube με αγγλικούς μεσότιτλους.

  Η προηγούμενη ανάρτησή μας ήταν για την ταινία του «Ο μεγάλος δρόμος».

 

No comments: