Book review, movie criticism

Friday, January 13, 2023

Sun Yu, Sports Queen (体育皇后1934)

Sun Yu, Sports Queen (体育皇1934)

 


  Μετά το θέμα των παιχνιδιών (ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας) ο Sun Yu καταπιάνεται με τον αθλητισμό. Αναπτύσσει τη γνωστή αντίληψη: όχι πρωταθλητισμό, όχι ανταγωνιστικό αλλά συναγωνιστικό ήθος, και όχι «φίλαθλοι που βλέπουν» αλλά «φίλαθλοι που αθλούνται». Να αγαπούμε τον αθλητισμό όχι παρακολουθώντας αυτούς που κάνουν τα ρεκόρ αλλά προπαντός με το να αθλούμαστε οι ίδιοι.

  Αθλήτρια στο τρέξιμο η Li Lili (την είδαμε και στο «Daybreak» σε μια εξαιρετική ερμηνεία, και σε δεύτερο ρόλο, σαν κόρη της Ruan Lingyu στα «Μικρά παιχνίδια») είναι η ελπίδα του Πανεπιστημίου, να κερδίσει τη Χρυσή Κορώνα στους αγώνες πράγμα που θα δοξάσει το Πανεπιστήμιο.

  Διακρίνεται στα αθλήματα, γίνεται η «Βασίλισσα των σπορ». Ένας ερωτιδέας της την πέφτει. Πιες, της λέει, όχι, πρέπει να γυρίσω σπίτι. Οι αθλήτριες αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα.

  Υπάρχει το φλερτ με τον προπονητή της. Της αρέσει, του αρέσει. Όμως ο Sun Yu δεν το προχωράει, δεν θέλει το μήνυμα της ταινίας του να υπονομευθεί από το romance.

  Όποιος ξεχωρίζει προκαλεί το φθόνο. Δυο άλλες αθλήτριες πείθουν μια τρίτη, φίλη τους, να συμμετάσχει στους αγώνες ώστε να μην κερδίσει η Lin. Είναι η μόνη που θα μπορούσε να την ανταγωνιστεί και να κερδίσει την κορώνα.

  Μα δεν πρέπει, έχει πρόβλημα με την καρδιά της, ο γιατρός είπε να ξεκουραστεί μισό χρόνο πριν ξανασυμμετάσχει σε αγώνες.

  Οι φίλες της την πείθουν. Και συμμετέχει. Και παθαίνει έμφραγμα, πεθαίνει, αφού πρώτα τις κατηγορήσει ότι την παρέσυραν.

  Η Lin έχει σοκαριστεί με το θάνατό της. Ξέρει ότι κατά κάποιο τρόπο ήταν υπεύθυνη, ότι αυτή αγωνίστηκε ενώ δεν έπρεπε για να κερδίσει την κορώνα, να μην την πάρει αυτή.

  Αρνείται να συμμετάσχει στον τελικό. Τελικά θα την πείσουν. Και τι θα κάνει; Θα βγει τελευταία, σκόπιμα.

  Στα δυο προ-προτελευταία πλάνα βλέπουμε κόσμο, πολύ κόσμο, να αθλείται ομαδικά.

  Αυτό είναι το μήνυμα της ταινίας, αθλητισμός, όχι πρωταθλητισμός. Να αθλούμαστε, όχι απλά να παρακολουθούμε τους αθλητές· οι οποίοι πρέπει να διακρίνονται για το αθλητικό τους ήθος.

  Σε μεσότιτλους πριν τα γράμματα τέλους διαβάζουμε: Όλοι οι παράλογοι, αριστοκρατικοί, ατομικιστικοί αγώνες για τρόπαια θα εγκαταλειφθούν τη Νέα Εποχή. Θα αγωνιστούμε και θα προχωρήσουμε για το αληθινό πνεύμα των σπορ».

  Παραήταν αισιόδοξος ο Sun Yu.

  Την ταινία μπορείτε να τη δείτε στο youtube με αγγλικούς υπότιτλους.

 

No comments: