Book review, movie criticism

Sunday, January 8, 2023

Sun Yu, Daybreak (天明,1933)

Sun Yu, Daybreak (,1933)

 


  Μετά το «Άγριο τριαντάφυλλο» ο Sun Yu γυρίζει την «Αυγή».

  Βρισκόμαστε στην Αυγή της επανάστασης. Ο επαναστατικός στρατός ετοιμάζεται να ξεκινήσει για βόρεια, ακούμε στην ταινία. Την επόμενη χρονιά ξεκινάει η θρυλική «Μεγάλη Πορεία» του Μάο. Όμως θα περάσουν 17 χρόνια μέχρι να πραγματοποιηθεί το όνειρο του Sun Yu και των άλλων αριστερών σκηνοθετών της «Χρυσής εποχής» του κινέζικου κινηματογράφου, της δεκαετίας του ’30, κατά την οποία εγκαταλείφθηκε ο κινηματογράφος ψυχαγωγίας και γυρίστηκαν ταινίες με κοινωνικό και πατριωτικό περιεχόμενο.

  Οι αγρότες καταπιέζονται. Η φορολογία είναι αβάσταχτη. Η Λιλή με το φίλο της αποφασίζουν να πάνε στη Σαγκάη. Θα μείνουν στης αδελφής της. Θα δουλέψουν σε εργοστάσιο.

  Και έχουμε πάλι το θέμα που απασχολεί τον Sun Yu, της σεξουαλικής παρενόχλησης των γυναικών, που τόσο επίκαιρο έχει γίνει στις μέρες μας.  

  Η αρχή γίνεται με το να την απομακρύνουν από το φίλο της, βάζοντάς τη νυχτερινή βάρδια. Ο φίλος της διαμαρτύρεται. Τον απολύουν. Θα δουλέψει στα καράβια.

  Ο αφεντικό τη μεθάει και τη βιάζει. Όταν μέρες αργότερα θα επιχειρήσει να τη βιάσει και ο επιστάτης, θα τον τραυματίσει και θα το σκάσει. Καθώς περιφέρεται έρημη στο δρόμο θα την πλευρίσουν οι επιδέξιοι. Ο ευγενικός ηλικιωμένος κύριος που τη γλίτωσε από τους δυο νεαρούς (το κόλπο) θα προσφερθεί να τη φιλοξενήσει για να περάσει τη βραδιά. Τελικά θα την οδηγήσει σε ένα πορνείο, θα την πουλήσει στην ματρόνα.

  Τι να κάνει, θα προσαρμοστεί. Αλλά θα γίνει περιζήτητη, θα αποκτήσει χρήματα και θα βοηθάει τους φτωχούς. Είναι το philanthropy που διαβάζουμε καμιά φορά στο βιογραφικό κάποιων σταρ του κινηματογράφου στη βικιπαίδεια.

  Και περνάμε στο πατριωτικό θέμα.

  Θα γυρίσει από τα πλοία ο φίλος της για να συμμετάσχει στον πατριωτικό αγώνα. Κομμουνιστής, undercover. Όμως θα τον υποπτευθούν. Θα καταφέρει να το σκάσει, αλλά η Λιλή θα συλληφθεί και θα καταδικαστεί σε θάνατο.

  Ο νεαρός αξιωματικός ζητάει την επιείκεια του στρατοδικείου. Είναι γνωστή για το φιλανθρωπικό της έργο.

  Α, τέτοιος είσαι, να αναλάβεις επικεφαλής του εκτελεστικού αποσπάσματος.

  Η Λιλή θα αντιμετωπίσει με χαμόγελο το εκτελεστικό απόσπασμα. Είναι ατρόμητη μπροστά στο θάνατο. Ο νεαρός αξιωματικός λέει στους άντρες του εκτελεστικού αποσπάσματος: -Αδέλφια, τι κάνουμε, σκοτώνουμε το λαό μας; Τρελαθήκαμε; Γιατί βοηθάμε τους πολέμαρχους; Είναι σαν να αυτοκτονούμε. Αδέλφια. Στρέψτε τα όπλα σας στον πραγματικό εχθρό. Κάτω τα άγρια θηρία που καταπιέζουν το λαό. Σκοτώστε τους.  

  Τραβάει το πιστόλι του και πυροβολεί εναντίον της ομάδας των αξιωματικών που παρακολουθούν την εκτέλεση. Ένας πέφτει κάτω. Ο στρατοδίκης βγάζει το πιστόλι του και τον πυροβολεί. Μετά αναλαμβάνει επικεφαλής του εκτελεστικού αποσπάσματος που εκτελεί την Λιλή.

  Προσεκτικός ο Sun Yu. Δεν είναι ο κυβερνητικός στρατός, είναι ο στρατός των πολέμαρχων. Δεν είναι όλοι οι αξιωματικοί κακοί, κάποιοι συντάσσονται με τον λαό.

  Η αγαπησιάρικη σχέση που έχει με τις πόρνες -το είδαμε και στην ταινία του «Loving blood of the volcano»- μου θύμισε την ίδια αγαπησιάρικη σχέση του Kenji Mizoguchi. Την ίδια αγαπησιάρικη σχέση βλέπουμε και σε συγγραφείς όπως ο Τολστόι, ο Ντοστογιέφσκι και ο Γκυ ντε Μωπασάν. (Η «Oyuki the virgin» του Μιτζόγκουτσι είναι μεταφορά της «Χοντρούλας» του Μωπασάν).   

  Την ταινία μπορείτε να τη δείτε στο youtube με αγγλικούς υπότιτλους

 

No comments: