Book review, movie criticism

Saturday, January 28, 2023

Cai Chusheng, Spring in the south (南国之春,1932)

Cai Chusheng, Spring in the south (南国之春
,1932)

 


  Η «Άνοιξη στον νότο» είναι η πρώτη ταινία που παραθέτει η βικιπαίδεια στο selected filmography στο βιογραφικό του Τσάι Τσουσένγκ.

  Είναι μια μελοδραματική ταινία, με χαρακτηριστικό το τέλος: η κοπέλα πεθαίνει στην αγκαλιά του αγαπημένου της. Δεν άντεξε τη θλίψη του χωρισμού τους, όταν αυτός αναγκάστηκε να παντρευτεί μια ξαδέλφη του, υπακούοντας στην πατρική επιταγή. Γύρισε γρήγορα κοντά της γεμάτος ελπίδες από τη Γαλλία όπου σπούδαζε, όταν έμαθε ότι η γυναίκα του ζήτησε διαζύγιο. Όμως τη βρήκε ετοιμοθάνατη.

  Μπορεί να είναι μελοδραματική η ιστορία, όμως υπάρχει η κοινωνική κριτική. Δυο φορές γίνεται κριτική αναφορά στα φεουδαρχικά ήθη, που υποχρεώνουν το γιο να υπακούει στη θέληση του πατέρα του. Πρέπει να παντρευτεί εξάπαντος την ξαδέλφη του, με τα λεφτά του πατέρα της σπούδασε. -Μα θα του τα επιστρέψω. -Νομίζεις ότι νοιάζεται για τα λεφτά; Είναι πάρα πολύ πλούσιος.

  Θα υπάρξει και η πατριωτική αναφορά, όταν η ετοιμοθάνατη κοπέλα του λέει να αγωνιστεί για την πατρίδα.

  Στη μεθεπόμενη ταινία του θα κάνει την αποφασιστική στροφή σαν αριστερός πια σκηνοθέτης.

  Σε πάρα πολλές ταινίες, και όχι μόνο στις κινέζικες του βωβού κινηματογράφου που έχω δει μέχρι τώρα αλλά και στις δυο καουμπόικες που είδα πριν λίγες μέρες, υπάρχουν χιουμοριστικές νότες με κάποιο κωμικό πρόσωπο. Εδώ είναι ο τρίτος της παρέας, ένας χοντρούλης.

  Βρήκα στο διαδίκτυο σε μια κινέζικη ιστοσελίδα μια εκτενή περίληψη της πλοκής. Θα την παραθέσω. Βαρέθηκα να τη μεταφράσω και την έβαλα στο google.translate.com, κάνοντας βέβαια τις απαραίτητες διορθώσεις στη μετάφραση που έδωσε, αλλά και βελτιώσεις μια και είδα την ταινία.

  «Το Spring in the South» είναι η πρώτη ταινία που γυρίστηκε ανεξάρτητα από τον διάσημο σκηνοθέτη Cai Chusheng το 1932. Είναι μια από τις κλασικές κινεζικές βωβές ταινίες της δεκαετίας του 1930. Η ταινία αφηγείται μια συγκινητική ιστορία αγάπης: Ένας φοιτητής αναγκάζεται από τον πατέρα του να παντρευτεί μια ξαδέλφη του, με αποτέλεσμα η κοπέλα του να πεθάνει από τη θλίψη. Βωβή ταινία, θλιβερή, τραγική και σπαρακτική... Το λεπτό ύφος της που βασίζεται στον ρεαλισμό τράβηξε αμέσως την έντονη προσοχή των κριτικών κινηματογράφου.

  Οι μαθητές Hong Yu, Qiu Youwei και You Xiang ενός σχολείου ζουν σε έναν κοιτώνα έξω από το σχολείο, δίπλα στο δωμάτιο της Xiaohong, της κόρης του αείμνηστου τραπεζίτη Λι. Έμεναν εκεί εδώ και τρία χρόνια, αλλά λόγω της εμμονής του Hong Yu με την εθιμοτυπία, δεν αντάλλαξε ποτέ λέξη μαζί της. Ο Qiu Youwei, μαντεύοντας τα αισθήματά του, τον ενθάρρυνε να γράψει ένα γράμμα στην Xiaohong και να της τα εκφράσει. Της στέλνει ένα γράμμα χωρίς ελπίδα, όμως αυτή απαντάει. Θα τους δούμε αργότερα μαζί, να ψαρεύουν με καλάμι.

  Ο πατέρας του Χονγκ Γιου έπεσε βαριά άρρωστος, έπρεπε να επιστρέψει στο πατρικό του. Αποχαιρέτησε βιαστικά τη Σιαοχόνγκ και πήγε σπίτι του. Στο νεκροκρέβατό του, ο πατέρας του του είπε ότι τα δίδακτρά του ήταν όλα δωρεά από τον πατέρα της ξαδέλφης του της Φενγκ Φέι και του ζήτησε να την παντρευτεί σε αντάλλαγμα. Ο Χονγκ Γιου δεν είχε άλλη επιλογή από το να την παντρευτεί, σύμφωνα με την εντολή του πατέρα του.  

  Αμέσως μετά το τέλος των σπουδών τους, οι τρεις φίλοι κέρδισαν μια υποτροφία για σπουδές στη Γαλλία. Το πλοίο έδεσε στο Χονγκ Κονγκ και ο φίλος του ο Youwei έστειλε κρυφά ένα μήνυμα ζητώντας από τη Xiaohong να συναντήσει τον Hong Yu σε έναν κήπο στο Kowloon. Ο Χονγκ Γιου δεν ήθελε να σπαταλήσει τη ζωή της περιμένοντάς τον και έτσι της είπε την αλήθεια. Η Xiaohong, απελπισμένη, γύρισε σπίτι της. Η μητέρα της σε λίγο αρρώστησε και πέθανε. Έμεινε μόνη με τον μικρό της αδελφό, και σε λίγο αρρώστησε και αυτή από τη θλίψη.  

  Λίγο αργότερα, ο Χονγκ Γιου έλαβε ένα γράμμα από την οικογένειά του στο Παρίσι, που έλεγε ότι η γυναίκα του ξεπόρτιζε [την είχαμε δει να φλερτάρει με κάποιον] και είχε κάνει αίτηση για διαζύγιο. Ο Χονγκ Γιου έστειλε τηλεγράφημα στην Xiaohong σχετικά με την ημερομηνία της επιστροφής του στην Κίνα. -Θα γυρίσει πράγματι; Αυτή αμφιβάλλει.

  Όταν επέστρεψε, είδε ότι η Xiaohong πέθαινε.

  Ο τελευταίος τους διάλογος:

  Αυτός: Ήταν δικό μου λάθος, εξαιτίας της αδύναμης θέλησής μου.

  Αυτή: Σε έχω ήδη συγχωρήσει (βλέποντάς τον απελπισμένο). Μην κάνεις έτσι, ελπίζω να μην υποφέρεις εξαιτίας μου. Τώρα η πατρίδα μας περνάει μια δύσκολη περίοδο. Δείξε θάρρος και αγωνίσου για τη σωτηρία της. Σκότωσε τους εχθρούς μας.

  Αφού το είπε αυτό, έφυγε από τη ζωή με ένα χαμόγελο στα χείλη.

  Αυτός: Αγάπη μου, θα αφιερώσω όλες μου τις ενέργειες στη μνήμη της αιώνιας ζωής σου.

 

No comments: