Book review, movie criticism

Monday, January 9, 2023

Zhang Huichong, Treasure hunt (夺国宝,1926)

Zhang Huichong, Treasure hunt (夺国宝,1926)

 


  Έχω σαν πρώτο στόχο να δω όλους τους σκηνοθέτες που γύρισαν ταινίες μέχρι το 1950. Έχουν χαθεί αρκετές ταινίες τους, έτσι δεν θα μου φάει πάρα πολύ χρόνο. Καμιά φορά βρίσκω κάποια που δεν την είχα βρει, είτε στο youtube είτε σε αρχεία ιδρυμάτων. Στο IMDb βλέπω ότι το «Κυνήγι του θησαυρού» έχει διάρκεια μιάμιση ώρα, όμως μόνο 55 λεπτά έχουν σωθεί. Ευτυχώς αυτό που χάθηκε είναι το τέλος της ταινίας, έτσι αυτά τα 55 λεπτά έχουν αφηγηματική συνοχή.

  Βρήκα ένα ενημερωτικό σημείωμα το οποίο δεν θα διαγράψω, θα το αφήσω σαν ουρά της ανάρτησης.

  Ο Zhang Huichong είναι, εκτός από σκηνοθέτης, και πρωταγωνιστής. Πρωταγωνίστρια είναι η γυναίκα του.

  Πεθαίνει η μητέρα της και της αφήνει ένα χάρτη, πώς να βρουν ένα θησαυρό. Ο κακός υπηρέτης της θα κλέψει τον αληθινό χάρτη και στη θέση του θα βάλει ένα ψεύτικο. Τον αληθινό χάρτη θα τον παραδώσει σε μια ληστοσυμμορία.

  Όμως ένας νάνος που του φέρθηκε άσχημα ο αρχηγός θα τους εκδικηθεί. Θα τους καρφώσει στο ζευγάρι. Αυτός θα πάει στο άντρο των ληστών μαζί με αστυνομικούς, θα παλέψει μαζί τους και θα πάρει τον χάρτη. Όμως θα τραυματιστεί στο χέρι. Οι ληστές θα ξεφύγουν. Θα χρειαστεί κάποιες μέρες να αναρρώσει πριν ξεκινήσουν για το κυνήγι του θησαυρού.

  Τα επόμενα επεισόδια αναφέρονται στις προσπάθειές τους να μην κάνουν λάθος στη διαδρομή, και στις προσπάθειες των ληστών να τους κλέψουν τον χάρτη.

  Στο σημείωμα που παραθέτω στο τέλος διαβάζω ότι η ταινία είναι martial arts adventure love film.

  Περιπέτεια είναι, ερωτική είναι, όμως δεν είναι καθόλου ταινία wu xu, martial arts, πολεμικών τεχνών. Στις ταινίες αυτές, όπως μας είναι γνωστές από τον Τσάκι Τσαν κυρίως, οι πολεμικές τέχνες είναι το κουνφού. Εδώ αυτό που βλέπουμε είναι γρονθοκοπήματα. Πιθανότατα ο σκηνοθέτης επηρεάστηκε από αμερικάνικες ταινίες του είδους. Έτσι κι αλλιώς η ταινία είναι ταινία αναψυχής, σαν αυτές που γυρίστηκαν κατά κόρο τη δεκαετία του ’20.

  Και το τέλος της;

  Θα βρουν τον θησαυρό και οι κακοί θα κατατροπωθούν.

  Πώς το ξέρω;

  Το happy end είναι δεδομένο ειδολογικά. Είναι σίγουρο στις περιπέτειες, στα αστυνομικά, στις κωμωδίες, στα romance. Εκεί που δεν είναι σίγουρο είναι στο drama, όπως στις ταινίες της επόμενης δεκαετίας, που είχαν κοινωνικό και πατριωτικό περιεχόμενο. Για παράδειγμα το unhappy end στην «Αυγή» του Sun You (η προηγούμενη ανάρτησή μας) δεν ήταν καθόλου δεδομένο, το ίδιο και το happy end στην προηγούμενη ταινία του, το «Άγριο τριαντάφυλλο».  

  Αυτά τα 55 λεπτά της ταινίας μπορείτε να δείτε στο youtube.

 

Reposted from M1905 Film Network, the 1926 "martial arts adventure love film" "Seizing the National Treasure" produced by United Film Company [Lianhua], a 55-minute fragment, was written, directed and starred by the famous magician Zhang Huichong, with his wife Xu Su'e playing the heroine. In the film, there are scenes shot in the Ming Xiaoling Mausoleum in Nanjing. It tells an adventure story about the hero and heroine's adventure of fighting wits and bravery with bad guys triggered by a treasure map.

 

No comments: