Book review, movie criticism

Thursday, January 26, 2023

Aleksandr Dovzhenko, Άρσεναλ: Το οπλοστάσιο (Арсенал, 1928)

Aleksandr Dovzhenko, Άρσεναλ: Το οπλοστάσιο (Арсенал, 1928)

Στο Στούντιο: Πέμ. : 14.30, Κυρ. 13.45, Τρ. 15.00 


 

  Το «Οπλοστάσιο» είναι το δεύτερο μέρος της «Ουκρανικής τριλογίας», που προβάλλεται αυτή τη βδομάδα, κάποιες μέρες. Το τρίτο μέρος, τη «Γη», την είδαμε πριν πέντε χρόνια.

  Η ταινία αναφέρεται σε ένα επεισόδιο από τον εμφύλιο που ακολούθησε μετά την οκτωβριανή επανάσταση. Οι εργάτες του οπλοστάσιου ξεσηκώνονται για να βοηθήσουν τους μπολσεβίκους που πολιορκούν το κοινοβούλιο.

  Το ερώτημα των εργατών: με ποιους θα είναι;

  Μια ανεξάρτητη Ουκρανία θα είναι στα χέρια των αστών. Μια Ουκρανία δεμένη με τη Σοβιετική Ένωση θα είναι στα χέρια των εργατών και των αγροτών.

  Έχω ξανακάνει την παρομοίωση, η ταινία έχει τη δομή του θεάτρου Νο, το jo-ha-kyu. Αργά, γρήγορα, πολύ γρήγορα.

  Στην αρχή βλέπουμε τη θλίψη από την απώλεια αγαπητών προσώπων και τη βαρβαρότητα των αερίων, που ευτυχώς δεν χρησιμοποιήθηκαν στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Στη συνέχεια έχουμε τους στρατιώτες που επιστρέφουν από το μέτωπο. Επεισοδιακή επιστροφή, τα φρένα του τραίνου είναι χαλασμένα. Τέλος, σε ένα κρεσέντο, έχουμε την πολιορκία του κοινοβούλιου και τους εξεγερμένους εργάτες του οπλοστάσιου.

  Ο Ντοβτζένκο κατανόησε καλύτερα τη λειτουργία του βωβού κινηματογράφου. Οι μεσότιτλοι καταλαμβάνουν ελάχιστο χώρο μέσα στην ταινία.

  Η μουσική επίσης του Igor Belza είναι εντυπωσιακή.

  Θα σας συνιστούσα να δείτε την ταινία, είναι από τις κλασικές του βωβού κινηματογράφου.

 

No comments: