Book review, movie criticism

Monday, January 2, 2023

Bu Wancang, Hua Mu Lan (木兰从军, 1939)

Bu Wancang, Hua Mu Lan (兰从军,  1939)

 


  Έχω δει άλλες τρεις ταινίες με θέμα τη Μουλάν. Με αφορμή τη «Μουλάν» (2020) της Νίκι Κάρο που προβλήθηκε πριν δυο χρόνια στις ελληνικές αίθουσες είδαμε και τη «Hua Mulan» (2009) του Jingle Ma και την «Matchless Mulan» (2020) του Chen Cheng. Θα βλέπαμε και την ταινία του Bu Wancang αλλά μας ξέφυγε.

  Την είδαμε τώρα, καθώς βλέπουμε πακέτο τους κινέζους σκηνοθέτες πριν το 1950.

  Το πρόσωπο είναι πραγματικό, και η ιστορία διαδραματίστηκε, όπως διαβάζουμε στην ταινία, το 630 μ.Χ.

  Στον πατέρα της Μουλάν ήλθε χαρτί από τη στρατολογία. Κάθε οικογένεια έπρεπε να δώσει έναν στρατιώτη, και στην οικογένειά τους υπήρχαν μόνο αυτή, η αδελφή της και ο μικρός της αδελφός. Καθώς είχε διδαχθεί τις πολεμικές τέχνες από τον πατέρα της αποφάσισε να μεταμφιεσθεί σε άντρα και να πάει αντί γι’ αυτόν.

  Διακρίθηκε στο στράτευμα, ανέβηκε γρήγορα τη στρατιωτική ιεραρχία, χάρη σ’ αυτήν απωθήθηκαν οι βάρβαροι επιδρομείς.   

  Υπήρχε ένας προδότης, του οποίου όμως τα σχέδια αποκαλύφθηκαν χάρη στη Μουλάν και εκτελέστηκε. Ο διοικητής της όμως που πληγώθηκε θανάσιμα την άφησε σαν διάδοχό του.

  Θα κάνει καριέρα στο στρατό;

  Όχι, προτιμάει τον έρωτα. Γνωρίστηκε με έναν νεαρό καθώς πήγαιναν και οι δυο τους να παρουσιαστούν στο στράτευμα. Το δικό του αίσθημα το βλέπουμε από την αρχή, το δικό της θα αποκαλυφθεί στο τέλος. Δεν μου φάνηκε εντελώς ξεκάθαρό ότι είχε υποπτευθεί από την αρχή ότι είναι γυναίκα, σε αντίθεση με κάποια από τις άλλες ταινίες, πιθανόν όλες, δεν θυμάμαι.

  Η ψηφιακή τεχνολογία κάνει τη διαφορά. Παρά τη χαμηλή βαθμολογία των σύγχρονων ταινιών τις απόλαυσα περισσότερο. Οι ταινίες με πολεμικές τέχνες εκείνης της εποχής, αυτές που είδα, παρά το ότι ήταν δημοφιλείς την εποχή τους δεν μου άρεσαν ιδιαίτερα.

  Η προηγούμενες ταινίες του Bu Wancang που είδαμε ήταν «Love and duty», 1931, «The peach girl», 1931, και «A spray of plum blossom», 1931.

Μπορείτε να δείτε την ταινία πατώντας πάνω στον σύνδεσμο του τίτλου.

 

 

No comments: