Book review, movie criticism

Friday, January 6, 2023

Wen Yi, Air hostess (空中小姐, 1959)

Wen Yi, Air hostess (空中小姐, 1959)

 


  Τι κοινό έχει η «Αεροσυνοδός» με το «Mambo girl»;

  Ίδιος σκηνοθέτης και ίδια πρωταγωνίστρια, η Grace Chang.

  Δεν είναι τόσο όμορφη όσο η Kitty Ting Hao η οποία είχε το ρόλο της αδελφής της στο «Mambo girl», αλλά αυτό το μόνιμο χαμόγελο στο πρόσωπό της μου ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο.

  Μιούζικαλ και αυτή η ταινία, αν και με λιγότερα τραγούδια.

  Το πρώτο μισό θα το συνέστηνα σε κάθε υποψήφια αεροσυνοδό. Είναι σαν εκπαιδευτικό φιλμ για τα τεστ και τις δοκιμασίες που θα περάσει. Φαντάζομαι θα είναι περίπου οι ίδιες παντού. Το άλλο μισό είναι διάφορες ιστορίες, με το ρομάντζο βέβαια κυρίαρχο. 

Συμπληρώνω μετά από δυο μέρες: Τελικά τα τεστ έχουν εξελιχθεί. Αντιγράφω από Τα Νέα

Σάλο έχει προκαλέσει η απίστευτη καταγγελία γυναικών που πήγαν σε συνέντευξη για να προσληφθούν ως αεροσυνοδοί και υποχρεώθηκαν να μείνουν με τα εσώρουχά τους ώστε τα στελέχη της εταιρείας αυτής να μπορέσουν να ελέγξουν τα σώματά τους και τις αναλογίες τους στην Ισπανία. Η καταγγελία προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, ενώ το Υπουργείο Εργασίας της χώρας ξεκίνησε έρευνα για το περιστατικό.

  Ένα πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αεροσυνοδοί είναι τα φλερτ κάποιων ερωτιδέων επιβατών. Χρειάζεται μεγάλη ευελιξία για να τους ξεφύγουν.

  Και εγώ όπως και αυτή νόμιζα ότι ήταν ερωτιδέας. Στην πραγματικότητα χρησιμοποιούσε τις αεροσυνοδούς για μεταφορά λαθραίων κοσμημάτων. Θα αποκαλυφθεί βέβαια τελικά.

  Την είδα ευχάριστα την ταινία, της οποίας το μεγάλο ατού βέβαια ήταν η πρωταγωνίστρια, η οποία ήταν και τραγουδίστρια και τραγούδησε κάποια τραγούδια.

  Και αυτής η καριέρα σταμάτησε νωρίς, όμως όχι με τον δραματικό τρόπο που σταμάτησε η καριέρα της Kitty Ting Hao (Δεν θα ξεχάσω το όνομά της καθώς χρησιμοποιώ μνημοτεχνικές μεθόδους. Kitty, η ηρωίδα του Τολστόι στο «Πόλεμος και Ειρήνη». 挺好 θα πει «πολύ καλά» στα κινέζικα). Η Kitty αυτοκτόνησε, αυτή παντρεύτηκε. Ο γάμος τελικά στάθηκε εμπόδιο στην καριέρα της.

  Να το μετάνιωσε άραγε;

  Επέλεξα αυτό το frame για την ανάρτηση γιατί είναι ντυμένη, όπως και ο άντρας πίσω απ’ αυτήν, με ενδυμασίες της όπερας του Πεκίνου. Αποκριάτικος χορός.

    

 

No comments: