Book review, movie criticism

Wednesday, January 18, 2023

Ali Abbasi, Shelley (2016)

Ali Abbasi, Shelley (2016)

 


  Εν όψει της αυριανής προβολής της «Ιερής αράχνης» του Ali Abbasi.

  Να το πω ακόμη μια φορά, δεν μου αρέσουν τα έργα horror, και ο μόνος λόγος για να δω κάποιο είναι ή γιατί βλέπω  τον σκηνοθέτη του πακέτο ή γιατί είναι ιρανός, πράγμα που είναι το ίδιο.

  Η γυναίκα δεν μπορεί να κάνει παιδί. Έκανε αποβολές, και στην τελευταία, με νεκρό το έμβρυο μέσα της, μετά την απόξεση δεν θα μπορούσε να μείνει πια έγκυος. Φύλαξε όμως κάμποσα ωάρια, επειδή αντιμετώπισε τέτοιο ενδεχόμενο.

  Για την νεαρή ρουμάνα οικιακή βοηθό που προσέλαβαν, η οποία έχει ένα παιδί εκτός γάμου (ο πατέρα την έκανε όταν έμαθε ότι ήταν έγκυος) και θέλει να μαζέψει λεφτά για να αγοράσει διαμέρισμα, έχουν άλλα σχέδια. Της κάνουν την πρόταση να κυοφορήσει το ωάριο της γυναίκας. Δεν θα δουλεύει, και στους εννιά μήνες πάνω που θα γεννήσει θα της δώσουν όσα λεφτά χρειάζεται για να αγοράσει το διαμέρισμα.

  Όμως η ρουμάνα έχει προβλήματα με την εγκυμοσύνη. Το παιδί στην κοιλιά της της προκαλεί αφόρητα προβλήματα. Θα προσπαθήσει να αποβάλει μπήγοντας μια βελόνα πλεξίματος στη μήτρα της.

  Το παιδί θα σωθεί, αλλά η ίδια θα πεθάνει από αιμορραγία.

  Ευτυχισμένη η γυναίκα με το μωρό, που όμως είναι περίεργο. Ο γκουρού θεραπευτής της, βλέποντάς το, φεύγει τρομοκρατημένος. Ο άντρας της ακούει το μωρό να βγάζει περίεργες φωνές, που όμως εκείνη δεν τις ακούει.

  Γιατί αποφασίζει να αυτοκτονήσει παρασέροντας στο θάνατο και το μωρό, κλεισμένος στο αυτοκίνητό του με ανοικτή τη μηχανή, ώστε να πεθάνουν από τις αναθυμιάσεις του μονοξειδίου του άνθρακος; (η γυναίκα θα σπάσει το τζάμι, θα ελευθερώσει το μωρό και τον ίδιο θα τον σκοτώσει κτυπώντας επανειλημμένα το κεφάλι του στην πόρτα).

  Και τι ρόλο παίζει η μυστηριώδεις φιγούρα που παρακολουθεί την γυναίκα που μένει μόνη με το μωρό, στο προ-προτελευταίο πλάνο, και εξαφανίζεται αμέσως μόλις την αντιλαμβάνεται η γυναίκα;

  Και γιατί το μωρό έχει αυτά τα εωσφορικά χαρακτηριστικά;

  Τα ερωτήματα αυτά δεν θα απαντηθούν.

  Το ότι η ταινία έχει βαθμολογία μόλις 5,2 στο IMDb δεν με εξέπληξε καθόλου.

  Όμως να μη σας προκαταλάβω για την αυριανή.

  Σας λέω εκ των προτέρων ότι είναι πολύ καλή, έχει βαθμολογία 7,3 στο ΙΜDb, και επίσης ξέρω εκ των προτέρων ότι θα μου αρέσει, και το λόγο θα το δείτε στην ανάρτηση που θα κάνω. Επίσης η επόμενη, και προτελευταία ταινία της, τα «Σύνορα» την οποία είδα πριν τριάμισι χρόνια, παρά το ό,τι δεν μου αρέσει το φανταστικό μου άρεσε αρκετά. Η βαθμολογία της ήταν 7.

   

 

No comments: