Book review, movie criticism

Monday, January 2, 2023

Bu Wancang, Dream of the red chamber (1945)

Bu Wancang, Dream of the red chamber (1945)

 


  Το μυθιστόρημα το διάβασα πριν δέκα τόσα χρόνια, και θα παραπέμψω στην ανάρτησή μου γι’ αυτό. Δεν βλέπω να κάνω αναφορά σε ταινία, μάλλον δεν είχα αρχίσει ακόμη να βλέπω ταινίες που είναι μεταφορές μυθιστορήματος για να κάνω τη σύγκριση. Επειδή βαριέμαι να ξαναγράφω, θα κάνω αντιγραφή και επικόλληση της πλοκής της ταινίας. (Τελικά είδα δυο κινηματογραφημένες παραστάσεις της μεταφοράς του σε όπερα).

  «Η ιστορία της όπερας επικεντρώνεται στο ρομάντζο του κεντρικού ήρωα, του Pao Yu, με την ξαδέλφη του την Μαύρη Νεφρίτη. Οι δυο νέοι είναι ερωτευμένοι, όμως η γιαγιά τους και mater familias της οικογένειας, η μητριάρχισσα, θα πειστεί να μην δώσει για γυναίκα τη Μαύρη Νεφρίτη, παρόλο που την υπεραγαπά, στον Pao Yu, γιατί είναι άρρωστη, πιθανώς από φυματίωση. Τον ξεγελούν. Υποτίθεται ότι παντρεύεται τη Μαύρη Νεφρίτη, όμως μετά το πέρας της τελετής, όταν σηκώνει το πέπλο της νύφης, βλέπει ότι δεν είναι αυτή. Γίνεται έξαλλος. Όσο για τη Μαύρη Νεφρίτη, νομίζοντας ότι ο Pao Yu πρόδωσε τον έρωτά τους, σε μια κρίση της αρρώστιας της την ώρα που γινόταν ο γάμος πεθαίνει».

  Η αληθινή αγάπη κρατάει για πάντα (τίτλος ομάδας στην οποία αναρτώ).

  Είναι η περίπτωση εδώ.

  Ο Pao Yu, μένοντας πιστός στη μνήμη της θα το σκάσει από το σπίτι και θα πάει να γίνει μοναχός, σε ένα μοναστήρι ψηλά σε ένα βουνό.

  Ένα σχόλιο μόνο επί πλέον για την ταινία: οι νέοι ήταν έρμαια των προλήψεων και των υπολογισμών των οικογενειών τους.

  Δεν ήταν μόνο το ό,τι η Μαύρη Νεφρίτη ήταν άρρωστη, ήταν και το ότι τα αστέρια λένε πώς τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να παντρευτεί ο Bao Yu. Και η κοπέλα που θα πάρει είναι από μια ισχυρή οικογένεια, έχουν να ωφεληθούν απ’ αυτό το γάμο.

 

 

No comments: