Book review, movie criticism

Thursday, January 26, 2023

Ding Yinnan (丁荫楠), Lu Xun (鲁迅,2005)

Ding Yinnan (丁荫楠), Lu Xun (,2005)

 


  Ο Ding Yinnan, γεννημένος το 1938, είναι γνωστός για τις βιογραφικές ταινίες του, όπως σε εμάς εδώ ο Σμαραγδής. Έχει γυρίσει τις ομώνυμες βιογραφικές ταινίες για τον μεταρρυθμιστή κινέζο πρόεδρο Deng Xiaoping (2002), τον ιδρυτή της κινέζικης δημοκρατίας Sun Zhongshan (1986), τον πρώτο πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Zhou Enlai (1991), καθώς και τη βιογραφία του κινέζου πολιτικού Li Fuchun (李富)και της γυναίκας του, ακτιβίστριας, Cai Chang () με την ταινία που έχει τίτλο «To be with you for ever,

(伴永远, 2000).  

  Ο Lu Xun (1881-1936) είναι από τους κορυφαίους κινέζους συγγραφείς. Εργάστηκε ως καθηγητής (η γυναίκα του ήταν φοιτήτριά του) και είχε έντονη πολιτική δράση, ιδρυτής αριστερών οργανώσεων. Αν γλίτωσε τη δολοφονία όπως δυο φίλοι του είναι γιατί, όπως ακούσαμε στην ταινία, βρισκόταν στο τελευταίο στάδιο της φυματίωσης, γρήγορα θα πέθαινε.

  Στο τελευταίο στάδιο της φυματίωσης και όμως κάπνιζε σαν φουγάρο.

  Εσείς οι καπνιστές δεν πάτε καθόλου καλά.

  Και μια σύμπτωση: το 1936 πέθανε και ο Μαξίμ Γκόρκι, ο οποίος τον είχε προσκαλέσει μάλιστα στη Μόσχα. Μόνο που ο Γκόρκι γεννήθηκε 13 χρόνια πριν απ’ αυτόν, το 1868. Υπέφερε κι αυτός φυματίωση. Η φυματίωση σκότωσε και τον Τσέχωφ (1860-1904), στα 64 του.

  Στην ταινία τον βλέπουμε να συναντάται με διάφορους συγγραφείς. Ένας απ’ αυτούς ήταν και ο Ba Jin. Οι τριλογία του «Χείμαρροι» ή «Ταραγμένα χρόνια» είναι από τα ξεχωριστά έργα του. Διάβασα το δεύτερο μέρος, την «Άνοιξη» σε reader, όπως επίσης σε reader διάβασα και το τρίτο μέρος, το «Φθινόπωρο», ενώ το πρώτο μέρος με τον τίτλο «Οικογένεια» το βρήκα και το διάβασα σε ελληνική μετάφραση.

  Και του Λου Σουν;

  Του Λου Σουν διάβασα, σε ελληνική μετάφραση, την «Σύντομη ιστορία της κινέζικης πεζογραφίας».

  Κανένα πεζογραφικό του έργο;

  Έχω τη νουβέλα «Το ημερολόγιο ενός τρελού» και περίμενα μια ευκαιρία να το διαβάσω. Τώρα δόθηκε αυτή η ευκαιρία.

  Θα αναφερθώ σε ένα επεισόδιο στην ταινία, στο επεισόδιο όπου ένας φίλος του του είπε ότι θα τον διαγράψουν από τη λίστα των προγραμμένων (είπαμε ότι τελικά του τη χάρισαν γιατί ήταν βαριά άρρωστος από φυματίωση), και μάλιστα θα τον στείλει το Εθνικιστικό Κόμμα (Guomintang) με δικά του έξοδα στο εξωτερικό για θεραπεία, είτε στη Ρωσία θέλει είτε στην Ευρώπη.

  Αρνήθηκε.

  Τελικά διάβασα και το «Ημερολόγιο ενός τρελού».

 

No comments: