Book review, movie criticism

Monday, January 16, 2023

Ali Abbasi, M for Markus (2011)

Ali Abbasi, M for Markus (2011)

 


  Εν όψει της προβολής την Πέμπτη που μας έρχεται της «Ιερής αράχνης» του Ali Abbasi.

Η τριαντάλεπτη «M for Markus» είναι η πρώτη ταινία του Ali Abbasi.

  Ο Abbasi γεννήθηκε στην Τεχεράνη το 1982 και φοίτησε στο εκεί Πολυτεχνείο. Το 2002 μετανάστευσε στη Σουηδία όπου τέλειωσε τις σπουδές του. Το 2007 πήγε στην Δανία όπου γράφτηκε στην Εθνική Σχολή Κινηματογράφου. Η ταινία αυτή είναι η πτυχιακή του εργασία. Από τότε ζει στην Κοπεγχάγη.

  Να πούμε δυο λόγια για την πλοκή.

  Η μεσήλικη Τες, αστυνομικίνα, ανακαλύπτει το ακρωτηριασμένο σώμα μιας γυναίκας. Η έρευνά της την οδηγεί στον νεαρό και φαινομενικά αθώο Μάρκο. Την ελκύει σαν γυναίκα. Θα αναπτύξουν μια σχέση, η οποία θα καταλήξει στο θάνατό της.

  Η ταινία καλύπτει το φαντασιακό της μεσήλικης γυναίκας που τα φτιάχνει με ένα τεκνό (το αναπτύσσει πολύ ωραία ο Milton Katselas στην ταινία του «Τα σαράντα καράτια», 1973), όμως δεν είναι αυτός ο στόχος του Abbasi. Με αυτό το υποτυπώδες, προσχηματικό στόρι, φτιάχνει μια πειραματική ταινία. Ο Abbasi παίζει με τα χρώματα και με τα σχήματα στα πλάνα του, κυρίως στις φαντασιώσεις της γυναίκας. Η ώχρα του κόκκινου κυριαρχεί.

  Η ταινία δεν άρεσε, το 5,2 που έχει στο IMDb είναι χαρακτηριστικό. Ούτε εμένα μου άρεσε, όμως δεν μου άρεσε γιατί γενικά δεν μου αρέσει ο πειραματικός κινηματογράφος. 

Μπορείτε να τη δείτε στο youtube

 

No comments: