Book review, movie criticism

Monday, January 16, 2023

Sun Yu, Ο μεγάλος δρόμος (大路,1934)

Sun Yu, Ο μεγάλος δρόμος (,1934)

 


  Οι πέντε φίλοι που δουλεύουν σε νταμάρι τα τσουγκρίζουν με τον επιστάτη, στην προσπάθειά τους να υπερασπιστούν κάποιον που δεν μπορούσε να δουλέψει γιατί ήταν άρρωστος. Να τσακιστούν να φύγουν.

  Δρόμο παίρνουν, δρόμο αφήνουν, ψάχνοντας να βρουν δουλειά. Συναντάνε ένα αγριεμένο πλήθος που τα έχει βάλει με έναν νεαρό κλέφτη, που σαν τον Γιάννη Αγιάννη στους «Άθλιους» έκλεψε για να φάει. Θα τον γλιτώσουν από τα χέρια τους και θα τον πάρουν στην παρέα τους.

  Τελικά θα βρουν δουλειά στην κατασκευή του «Μεγάλου δρόμου».

  Ο «Μεγάλος δρόμος», όπως λένε οι διευκρινιστικοί αγγλικοί υπότιτλοι, είναι μυθοπλαστική επινόηση.

  Θα τον φτιάξουν για να μπορούν να μετακινηθούν τα κινέζικα στρατεύματα για να αντιμετωπίσουν τους γιαπωνέζους εισβολείς. Όμως ο υπεύθυνος για την κατασκευή του, ένας ντόπιος γαιοκτήμονας, έχει εξαγοραστεί από τους γιαπωνέζους για να αποτρέψει την κατασκευή του.

  Θα προσπαθήσει να πείσει τους εργάτες να φύγουν, γιατί σε λίγο θα καταφτάσουν οι γιαπωνέζοι και θα τους σκοτώσουν.

  Μα και να φύγετε πάλι θα σας προφτάσουν τα γιαπωνέζικα αεροπλάνα στο δρόμο και θα σας σκοτώσουν, τους λέει ένας από την παρέα. Πρέπει να φτιάξουμε οπωσδήποτε το δρόμο, για την άμυνα της πατρίδας.

  Τους μεταπείθει.

  Ο γαιοκτήμονες θα τους καλέσει σε δείπνο, όπου θα προσπαθήσει να τους πείσει, δωροδοκώντας τους, να πείσουν τους εργάτες να εγκαταλείψουν την κατασκευή του δρόμου. Αυτοί αρνούνται. Οι άνθρωποί του τους συλλαμβάνουν, τους βασανίζουν. Καθώς δεν καταφέρνουν τίποτα τους ρίχνουν σε ένα υπόγειο. Αν δεν αλλάξουν μυαλά θα τους σκοτώσουν.

  Τους σώζουν οι δυο γυναίκες με τις οποίες φλέρταραν όλο αυτό το διάστημα. Η μια είναι η κόρη ενός ταβερνιάρη και η άλλη μια φίλη της που βοηθάει στην ταβέρνα (η Li Lili, στην οποία αναφερθήκαμε και στην προηγούμενη ανάρτησή μας). Συμπαθεί τον νεαρό οδηγό του οδοστρωτήρα.

  Θα πάνε στο σπίτι του γαιοκτήμονα, θα τον μεθύσουν, και με έξυπνο τρόπο θα ελευθερώσουν τους έξι άντρες και θα ειδοποιήσουν τους άλλους εργάτες και το στρατό να έλθουν.

  Οι εργάτες θέλουν να τον λιντσάρουν, όμως ο αξιωματικός τον σώζει από τα χέρια τους. Θα δικαστεί σαν προδότης.   

  Το γιαπωνέζικο αεροπλάνο που καταφτάνει θα σκοτώσει και θα πληγώσει αρκετούς εργάτες, πριν το καταρρίψει ένας από αυτούς. Ανάμεσα στα θύματα και η φίλη της κόρης του ταβερνιάρη και ο αγαπημένος της. Όμως ο δρόμος θα φτιαχτεί.

  Ο θάνατός τους είναι μελοδραματικός, οπερατικός. Σέρνονται ο ένας προς τον άλλο, ώστε να ξεψυχήσουν μαζί.

  Ακούμε πολλά τραγούδια στην ταινία. Καθώς τα λόγια συμβαδίζουν με το ανοιγοκλείσιμο  των χειλιών υποθέτουμε ότι ηχογραφήθηκαν σε δίσκο και παίζονταν κατά τη διάρκεια της προβολής, σε συγχρονισμό με την ταινία. Αυτό ήταν κάτι που έγινε σε αρκετές ταινίες εκείνη την εποχή. Επίσης στην σύγχρονη επεξεργασία της, εκτός από τους πολύ διαφωτιστικούς αγγλικούς μεσότιτλους που δεν μεταφράζουν απλά τους κινέζικους, προστέθηκε και ήχος ανάλογα με τη δράση.

  Την ταινία μπορείτε να τη δείτε στο youtube, με αγγλικούς μεσότιτλους είπαμε.

  Η προηγούμενη ανάρτησή μας ήταν για την ταινία του «Sports queen»

 

No comments: