Book review, movie criticism

Saturday, October 5, 2024

Daniel Losset, Ο δάσκαλος που άφηνε τα παιδιά να ονειρεύονται (Le maître qui lessait les enfents rever, 2007)

 

Daniel Losset, Ο δάσκαλος που άφηνε τα παιδιά να ονειρεύονται (Le maître qui lessait les enfents rever, 2007)

 


  Πρόκειται για μια βιογραφική τηλεταινία που αναφέρεται στη ζωή του Σελεστέν Φρενέ. Ο Σελεστέν Φρενέ, δάσκαλος, μπροστά στην αδιαφορία των μαθητών του, προσπάθησε να βρει τρόπους να τους κινήσει το ενδιαφέρον. Η επινόησή του να αγοράσει ένα τυπογραφικό πιεστήριο όπου η μαθητές θα τύπωναν κείμενά τους που στη συνέχεια θα εκδίδονταν σε μορφή περιοδικού και θα πουλιόταν στο χωριό ήταν εντυπωσιακή. Δεν άργησε να βρει μιμητές και σε άλλα σχολεία, και σε άλλες χώρες. Εξέδωσε και δυο βιβλία για τις παιδαγωγικές του μεθόδους. Όμως συνάντησε την αντίθεση του δημάρχου καθώς ο δάσκαλος ήταν κομμουνιστής και φοβόταν ότι στόχος του ήταν να κάνει τους μαθητές μικρούς μπολσεβίκους, και ξεσήκωσε τους γονείς εναντίον του. Πολλοί δεν άφηναν τα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο, όμως αρκετοί τα άφηναν, καθώς έβλεπαν το ενδιαφέρον που έδειχναν τα παιδιά. Στο τέλος, για να αποφύγει αυτές τις εντάσεις, αποφάσισε να δεχθεί την θέση του διευθυντή στο παλιό του σχολείο όπου ξεκίνησε τις πειραματικές του μεθόδους, όμως τελικά αρνήθηκε τη θέση για να ανοίξει ένα δικό του σχολείο «για τους φτωχούς». Βρήκε πολλούς μιμητές που έκτισαν παρόμοια σχολεία, ακολουθώντας τις μεθόδους του.

  Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα ταινία, και δικαίως έχει βαθμολογία 7,4 στο IMDb. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη ζωή του και το έργο του στη βικιπαίδεια.

  Trivia:

  Τον ρωτάει η γυναίκα του: -Μαθαίνεις ρώσικα; -Όχι, αλλά μαθαίνω εσπεράντο. -Κι εγώ. -Αν μιλάς την εσπεράντο μιλάς όλες τις γλώσσες.

  Μεσοπόλεμος, υπήρχε ακόμη ενθουσιασμός για την εσπεράντο.

  Ξεκίνησα να μαθαίνω ρώσικα φοιτητής. Τα ξέρω σε αρκετά καλό επίπεδο. Εσπεράντο ξεκίνησα να μαθαίνω, αφού με ιντριγκάρισε ο γιος μου που άρχισε να διαβάζει γι’ αυτήν, ένα δυο χρόνια πριν την πανδημία.

  Έκανα επανάληψη το βιβλίο από όπου τα διάβασα πριν δυο χρόνια.

  Εντυπωσιακό το πόσο επινοητικός ήταν ο Ζάμενχοφ.

  Τελικά το google ψάχνει στο chatgtp για να σου δώσει τα πρώτα στοιχεία, πριν αρχίσει να σου παραθέτει συνδέσμους.

  Η Εσπεράντο είναι η πλέον διαδεδομένη Διεθνής τεχνητή γλώσσα που κατασκευάστηκε το 1887 από τον πολωνοεβραίο γιατρό Λουδοβίκο Λάζαρο Ζάμενχοφ, (τον λεγόμενο Doktoro Esperanto/Δόκτορα Εσπεράντο: Δόκτορα Ελπιδοφόρο - εξ ου και το όνομα) από στοιχεία ευρωπαϊκών γλωσσών.  

 

No comments: