Book review, movie criticism

Wednesday, October 9, 2024

Santaro Marune (σενάριο Κουροσάβα), Wrestling-ring festival (1944)

 

Santaro Marune (σενάριο Κουροσάβα), Wrestling-ring festival (1944)

 


  Είναι κάποια έργα που τα βλέπω μόνο και μόνο επειδή βλέπω πακέτο τον σκηνοθέτη. Έργα με ήρωες αθλητές, παλαιστές κ.λπ. δεν με ενδιαφέρουν. Πάντως η ταινία αυτή δεν έχει λήμμα ούτε στη βικιπαίδεια ούτε στο IMDb.

  Είχα ακούσει για το σούμο, αυτή την ιαπωνική μορφή πάλης, και τώρα έμαθα κάποια πράγματα παραπάνω. Απαξιώθηκε από το ευρύ κοινό μετά το 1868, όταν ο αυτοκράτορας, μετά από ένα σύντομο εμφύλιο, πήρε την εξουσία από τον Σογκούν, και οι παλαιστές προσπαθούν να το κάνουν πάλι αγαπητό στο λαό.

  Είδα πολλές σκηνές πάλης σούμο, και φαντάζομαι κάπως έτσι θα ήταν και η πάλη στην αρχαία Ελλάδα. Και σίγουρα είναι πιο ευγενικό από το αμερικάνικο μποξ, που το θεωρώ τελείως βάρβαρο, η πιο βάρβαρη από τις πολεμικές τέχνες.

  Μου άρεσε το romance, που όμως δεν ευοδώθηκε. Μια παρεξήγηση έκανε την κοπέλα να ζηλέψει με αποτέλεσμα να δώσει το Ο.Κ. στον πατέρα της να παντρευτεί με κάποιον, και όταν λύθηκε η παρεξήγηση ήταν πια πολύ αργά.

  Και βέβαια το τέλος μου άρεσε. Νίκησε τον αντίπαλό του που τον είχε αποπέμψει στην αρχή της ταινίας σκαιότατα, όταν πήγε να του ζητήσει να τον πάρει μαθητή του. Μ’ αυτή τη νίκη έγινε πρωταθλητής σούμο.

  Η κοπέλα ζητωκραυγάζει και παρακινεί τον διπλανό της να φωνάξει «Ο καλύτερος στην Ιαπωνία», πράγμα που αυτός το κάνει.

No comments: