Book review, movie criticism

Friday, October 18, 2024

Marija Kavtaradze, Slow (2023)

 

Marija Kavtaradze, Slow (2023)

 


  Εξακολουθεί να παίζεται στους κινηματογράφους

  Κοίτα να δεις, είδα την ταινία, έγραψα για την ταινία, κράτησα frame, και ξέχασα να αναρτήσω. Τώρα την είδα ανάμεσα στης καλύτερες ταινίες που παίζονται τώρα, κατά το Αθηνόραμα. Προβάλλεται από τις 26 του Σεπτέμβρη.

  Από τη Λιθουανία μας έρχεται το «Αργά» της Μαρίας Καβταράτζε, αν και το επίθετό της μοιάζει γεωργιανό.

  Παρακολουθούμε την ανάπτυξη μιας σχέσης ανάμεσα σε έναν άντρα και μια γυναίκα, με όλα τα σκαμπανεβάσματα. Αν ήταν συνηθισμένοι θνητοί θα ήταν μια πληχτική ταινία. Αυτό που την κάνει ενδιαφέρουσα είναι Αυτός: Ο αδελφός του είναι κωφάλαλος και έμαθε τη γλώσσα των κωφάλαλων. Την αξιοποιεί επαγγελματικά μεταφράζοντας, ακόμη και τραγούδια, σε μια ομάδα κωφάλαλων τους οποίους εκπαιδεύει Αυτή, που είναι χορεύτρια, για να δώσουν ένα show.

  Και αναπτύσσεται μια σχέση σιγά σιγά ανάμεσά τους, που όμως κολλάει στο ότι αυτός είναι ασέξουαλ.  

  Πρώτη φορά ακούω τη λέξη. Για να την γκουγκλάρω καλού κακού.

  «Ασεξουαλικότητα ή μη σεξουαλικότητα ή αφυλοφιλία (Αγγλ. Asexuality) είναι η έλλειψη ερωτικής έλξης από κάποιο άτομο οποιουδήποτε φύλου, ή το ανύπαρκτο ή χαμηλό ενδιαφέρον για σεξουαλική δραστηριότητα».

  Γηράσκω αεί διδασκόμενος.

  Σιγά σιγά αυτή θα του κινήσει το σεξουαλικό ενδιαφέρον. Το ότι θα τα καταφέρει προσημαίνεται με μια σκηνή στην αρχή in media res όπου αυτός της ζητάει να του πει «σ’ αγαπώ» για να μπορέσει να λειτουργήσει σεξουαλικά.

  Ατέλειωτοι διάλογοι ανάμεσά τους, θα ήταν ολότελα πληκτικοί αν δεν υπήρχε η ιδιαιτερότητα που γράψαμε παραπάνω. Μόνο σε δυο επεισόδια βλέπουμε αυτή με μια φίλη της, καλόγρια, που είχε κάνει το οδοιπορικό του Αγίου Ιακώβου της Κομποστέλα (στην Ισπανία αυτό). Το είχε κάνει και μια πρώην φίλη από την ομάδα κοινωνικής ανθρωπολογίας. Όμως μας απαρνήθηκε. Εμείς είμασταν υπέρ του εμβολίου και αυτή φονταμενταλίστρια αντιεμβολιάστρια.

  Τη ρωτάει αν διατηρεί ακόμη ενδιαφέρον για το σεξ.

  Μήπως έχει γίνει ασέξουαλ;

  Δεν θυμάμαι ακριβώς την απάντησή της.

  7,1 η βαθμολογία της στο IMDb, πολύ καλή, αν και εμένα δεν μου άρεσε ιδιαίτερα. Αλλά να μην το ξαναλέω, γούστα είναι αυτά.

No comments: